Трећи дан „Протеста против диктатуре“

У многим градовима Србије, данас је одржан и трећи по реду „Протест против диктатуре“. Демонстранти су се у Београду окупили у 18 часова, на старој локацији, испред Народне Скупштине.

протест против диктатуре
Фото: Вајс

Београђани су од Скупштине кренули певајући химну „Боже правде“, предвођени добошарима и дугачким транспарентом на коме је исписано „Доле диктатура“. На својој, већ редовној, рути зауставили су се на кратко испред редакције Информера, коме су упућивали звиждуке, викали „УА“, „Вучићу лопове“ и лајали. Потом су, уз звуке пиштаљки продужили до редакције Политике. Окупљени су наставили до Таковске улице, где су се неко време задржали испред зграде РТС-а, узвикујући „Хоћемо уживо!“ и „Хоћемо оставке!“.

Студенти Универзитета у Новом Саду  и студенти Београдског универзитета, су данас објавили усаглашени списак захтева који укључује оставку Маје Гојковић због блокаде рада Народне Скуштине, смену директора РТС-а и уредника Информативног програма РТС-а због, како кажу, режимског извештавања и неравномерне заступљености кандидата, као и смену чланова РЕМ-а због нереаговања на више стотина прекршаја и пријава. Новосадски студенти такође захтевају смене вршиоца дужности главног и одговорног уредника програма РТВ и в. д. директора програма. Студенти Универзитета у Београду су тој листи додали и захтев за сређивање бирачког списка, у циљу утврђивања тачног броја бирача и, после тога, увођење електронског гласања, уз јасну заштиту од манипулације.

Студенти су навели да ће уколико се не испуне захтеви тражити ванредне парламентарне изборе и да ће протести трајати до испуњена захтева.

протест против диктатуре
Протест у Суботици
Фото: Вајс

Студентски покрет Нови Сад објавио је на мрежама да подржава све изнете захтеве:

„Ми подржавамо изнете захтеве и активно ћемо радити на њима али због озбиљности тренутне ситуације, а уочи протеста војног и полицијског синдиката, радника Гоше, као и свих других радника и запослених, које овим путем позивамо да нам се придруже, Студентски покрет Нови Сад одлучио је да заоштри захтеве: Ми пре свега тражимо комплетну смену власти и ослобађање медија од партијске контроле, обуставу спровођења мера штедњи кроз плате и пензије, те свако даље угрожавање социо-економских услова. Ово захтевамо јер проблем не видимо само у тренутној власти, него у целокупном економском систему који ова власт подржава„.

Очигледно је да протесте у градовима Србије подржава широки опозициони фронт, јер им присуствују симпатизери или функционери различитих странака.

Млади су се окупили на протестима и у Нишу, Зрењанину, Новом Пазару, Крагујевцу, Суботици, Краљеву, Бору, Лесковцу, Врању, Чачку и другим градовима.

Краљево:

Политика пише да су трећег дана протестних шетњи Београдом и кроз још десетак градова „учесници омладинског бунта – махом чланови Фејсбук група које се представљају као студентске – против избора Александра Вучића за председника Србије, формулисали циљеве свог устанка”.

Демонстранти за сада не траже смену Вучића с места председника, на које још није ни ступио, као што је то било у Америци после избора Доналда Трампа. Међутим, приметно је да су се и у Београду појавили транспаренти истоветни онима којима су присталице Хилари Клинтон демонстрирале против изабраног председника САД: „Није мој председник”, констатује овај дневни лист.

Почео Протест против диктатуре 2017. у Новом Саду и Београду

Завршен други дан “Протеста против диктатуре 2017.”

“Протест против диктатуре”, дан четврти

Пети дан Протеста против диктатуре

Протест против диктатуре – шести дан на улици

Хронограф