Филм о Јасеновцу: Додик и Вучић ангажују светске звезде

Одговор на питање која је права истина о Јасеновцу, могао би ускоро да пружи филм светски познатих продуцената и глумаца, пише „Блиц“.

 

филм о Јасеновцу
Фото: Tanjug / HINA /Denis Cerić

Како наводи лист, то је идеја премијера Србије Александра Вучића и председника Републике Српске Милорада Додика који су се договорили да би филм о страдању Срба, Јевреја и Рома требало да се снима у међународној продукцији.

Како се додаје, у току су преговори са једном од највећих светских продукцијских кућа. „Представник Владе Србије, којег је делегирао премијер Вучић, у контакту је са једним од најпознатијих продуцената данашњице. Он је расположен да продуцира филм о страдању Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу, а у наредним месецима требало би да буду договорени детаљи“, наводи извор „Блица“ укључен у преговоре.

Он открива и да Влада Србије неће финансирати овај пројекат.

„Реч је о теми која ће увек бити актуелна. Држава Србија би дала сву неопходну документацију и пружила би сву неопходну логистичку подршку, а све остало је на продуцентима“, наводи саговорник листа.

На питање ко би требало да глуми неке од главних улога, исти саговорник каже да је рано да се о томе говори, будући да је све и даље само идеја.

Снимање филма о Јасеновцу подржава и директор Центра „Симон Визентал“ из Јерусалима и последњи ловац на нацисте Ефраим Зуроф, истичући вишеструки значај оваквог филмског остварења.

„То би био први филм о Јасеновцу који би био приказан широм Запада, односно по целом свету. Такође, то би било врло значајно за борбу са лажовима као што су Јаков Седлар или бранитељи усташа“, истиче Зуров. Како каже, највећа је дилема да ли ће тај филм бити играни или документарни. „Мислим да би најбоље било да се направе обе верзије“, наглашава Зуроф.

Надамо се да ће идејни творци пројекта имати разумевања за предлог љубитеља седме уметности да се режирање филма о Јасеновцу повери славном Мелу Гибсону.