Харадинај о свом ослобађању: Ово је победа Албанаца

Апелациони суд у француском граду Колмару јутрос је на новом рочишту донео одлуку да ослободи лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја.

ослобођен рамуш харадинај
Фото: Танјуг/АП Недељу дана након хапшења Харадинај је пуштен да одлуку о екстрадицији чека на слободи

После одлуке суда у Колмару да одбије захтев за изручење Рамуша Харадинаја Србији, лидер опозиционе Алијансе за будућност Косова је изјавио да је „ово победа Албанаца“ и да је он данас слободан човек да се врати кући.

Харадинај се обратио својим присталицама испред суда рекавши да је „ова битка добијена“ и захвалио им на подршци.

Иначе, одлука суда о ослобађању бившег косовског премијера је у судници дочекана аплаузом.

„Пошто сам сада слободан, идем да добијем пасош у Стразбуру. Надам се да ћу се данас вратити на Косово. Изгубљена су четири месеца, време је драгоцено“, рекао је Харадинај.

Линдон: Харадинај не би имао правично суђење у Србији

Адвокат Рамуша Харадинаја, Рејчел Линдон, рекла је за АП да је суд изнео негативно мишљење о екстрадицији у Србију због тога што он не би имао фер и правично суђење у Србији.

„Изгубио је три и по месеца живота чекајући ову одлуку“, рекла је Линдонова за АП.

Истражно веће Апелационог суда у Колмару одбило је данас захтев Србије за изручење Рамуша Харадинаја, којег српско тужилаштво за ратне злочине на Косову и Метохији 1998. и 1999. и укинуло му меру забране напуштања територије Француске.

Суд је дао негативно мишљење поводом захтева српских власти за његово изручење, наводи се у саопштењу Апеалационог суда у Колмару.

харадинај
Фото: screenshot

Додаје се да француски јавни тужилац има право да у року од пет дана уложи жалбу Врховном касационом суду Француске.

Харадинај, некадашњи вођа ОВК а данас на челу Алијансе за будућност Косова, ухапшšен је 4. јануара на граници Швајцарске и Француске по Интерполовој потерници коју је за њим расписала Србија.

Министарство правде Србије је потом упутило Француској захтев за његово изручење уз сву пратећу документацију о истрази која је против њега у току.

Харадинај је недељу дана након хапшења пуштен да одлуку суда о захтеву Србије за екстрадицију чека на слободи, али му је одузет пасош и забрањено да напушта територију Француске.

Истрага против Харадинаја у Србији је покренута 2004. године, а у јануару је проширена новим оптуžжбама и новим доказима који су прослеђени суду у Колмару.

Харадинају је суђено у Хашком трибуналу за ратне злочине на КИМ, али је 2012. правоснажžно ослобођен свих оптужžби.

Србија тражи Харадинаја због сумње да је изврšшио кривична дела ратних злочина против цивилног становништва на КИМ у току 1998. и 1999. године, а реч је, како је Београд саопштио, о делима која нису била предмет суђења пред Хашким трибуналом.

Дрецун: Можда је то нека игра која се припрема

Председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је раније јутрос, пре него што је саопштена одлука суда, да не верује да ће суд у француском граду Колмару донети одлуку о изручењу Србији лидера Алијансе за будућност Косова и некадашњег лидера ОВК Рамуша Харадинаја.

Дрецун је за РТС оценио јутрос да би у овој фази то што је Харадинај добио албанско држављанство „требало да буде ирелевантна чињеница за суд“.

„Можда је то нека игра која се припрема. Евентуално наставак овог процеса, ако би одлука била да се он изручи па да се има право жалбе. У коначном одлуку доноси Влада, односно Министарство правде што значи да би то била политичка одлука и можда је ту припреман терен за нешто“, рекао је Дрецун.

Он је казао да се претње о изазивању нереда на Косову чују када год се суди неком Албанцу.

„С друге стране, организовани криминални клан Рамуша Харадинаја који је веома моћан у делу Метохије има неколико стотина људи под оружјем. То су криминалци и припадници структура којима је он командовао… Они имају способност за изазивање насиља, али зато постоји међународно присуство на Космету, политички утицај Вашингтона и других центара“, казао је Дрецун.

Он је оценио да су претње да ће, ако Харадинај буде изручен, бити нереда на Косову притисак на суд.

Ослобађање Харадинаја доказ повезаности клана Харадинај с француским правосуђем

Браћа Рамуш и Даут Харадинај, осим што су осумњичени за ратне злочине, доводе се у везу с исламистичким терористичким организацијама, а означени су као предводници моћног криминалног клана.

Метохијска криминална група, како још зову клан Харадинај, усмерена је, према налазима БИА, на „илегалну трговину оружјем, дрогом, људима, акцизном робом, краденим возилима, као и рекетирањем албанског становништва“.

„Кријумчарена роба се дистрибуира у Македонију, југ Србије, Рашку област, те у Црну Гору, коришћењем путног правца Пећ, Кула, Рожаје. С обзиром на блиске везе Рамуша Харадинаја са борцима бивше ОВК, који су, после њене демилитаризације, прешли у КЗК и КПС, у могућности је да индиректно остварује контролу над границом према наведеним подручјима, као и криминалним и терористичким активностима на овом терену“, закључује се у извештају БИА.

Одбрана Рамуша Харадинаја је, несумњиво, скупо плаћена крвавим новцем. Но, да ли је, поред тога, одлука француског суда да га не изручи Србији, упркос обавези коју има по међународном праву, доказ „специјалних веза“ између клана Харадинај и Косова уопште, с француским структурама власти, које датирају још од умешаности некадашњег шефа УНМИК-а, потоњег министра спољних послова Француске Бернара Кушнера и француске наводне хуманитарне организације „Лекари без граница“ у трговину људским органима, оружјем и наркотицима на Косову или, пак, само указује на потпуну зависност француског правосуђа од америчког утицаја, остаје да се види.

Заказана хитна седница Владе Србије

Премијер Србије Александар Вучић заказао је хитну седницу владе за данас у 11 часова, сазнаје „Блиц“. Како сазнајемо, тема седнице биће пуштање Рамуша Харадинаја на слободу. То је данас потврдио и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Он је новинарима у Београду рекао да је седницу Владе заказао премијер Александар Вучић.

Стефановић је рекао и да ће Влада на истој седници заузети став како ће се изјаснити поводом чланства Црне Горе у НАТО-у.

Стефановић је рекао да је Србија посвећена војној неутралности и поновио да Србија не жели да буде члан НАТО-а.

„Не желимо да будемо у НАТО-у. Желимо да будемо војно неутрални. То говоримо и овде и у Бриселу и свуда“, рекао је Стефановић.

Харадинај већ вечерас у Приштини, његов брат Даут још од синоћ припрема славље

Лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај, којег је француски суд данас ослободио захтева за изручење Србији, а која га потражује због ратних злочина над Србима, допутоваће у Приштину вечерас, најавила је његова супруга.

Анита Харадинај је за ТВ „Кљан Косова“ рекла да очекује да њен супруг у Приштину стигне између 19.30 и 20 сати. Како сазнаје „Блиц“ он ће полетети данас у 17.30 сати из Базела. На аеродрому у Приштини, како је предвиђено чекаће га само супруга Анита са децом.

Она је најавила да ће се тим поводом грађани Косова окупити на тргу Захир Пајазити у Приштини, где ће им се Харадинај обратити. Анита Харадинај је рекла да је телефоном разговарала са супругом након изрицања одлуке о ослобађању и да јој је он рекао да је одлука француског суда „права“.

Према сазнањима „Блица„, припреме у Приштини за дочек Харадинаја почеле су још синоћ. Информације српских безбедносних служби указују да је Харадинајев рођени брат Даут још синоћ, 12 сати пре изрицања пресуде француског суда, својим најближим сарадницима рекао да има уверења да ће бити „донета позитивна одлука по Рамуша“ и да ће он бити пуштен на слободу.

Харадинај је по изрицању пресуде најавио да ће одмах отићи у Стразбур по пасош, и изразио наду да ће већ данас стићи на Косово. Харадинај има још један разлог да данас пожури кући – његов син Ђин данас слави 13. рођендан. Иначе, Харадинајеве присталице већ су започеле славље на Косову испаљивањем светлећих ракета.

Вучић: Оштар демарш Француској и повлачење нашег амбасадора

Премијер Србије Александар Вучић обратио се грађанима после ванредне седнице Владе, одржане након одлуке француског суда да Србији не изручи Рамуша Харадинаја.

Премијер Вучић каже да је француски суд констатовао да су испуњени услови за доношење одлуке, што значи да је Србија испунила све захтеве и поднела потпуну документацију.

„Одлучујућа је тачка четири одлуке суда. Цитирам: „Изручење може да има изузетно тешке последице по Рамуша Харадинаја“!!! Па шта ово значи, па нисмо ми њега звали на чоколаду, већ да одговара за ратне злочине“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је француски суд недвосмислено донео политичку одлуку.

„Влада Републике Србије сматра да је одлука срамна, скандалозна, неправична и политичка“, рекао је Вучић.