Бесмртно дело храброг Грка: ОДБИО ДА БОМБАРДУЈЕ СРБИЈУ упркос наређењу, па завршио у затвору

Да ли сте чули за капетана Мариноса Рицудиса? Да ли знате шта је урадио 1999. године и коју је цену платио зато што је рекао: „Не, нећу да нападам братски народ“? Погледајте видео који многи деле на друштвеним мрежама.

marinos ritsoudis

Грчка, иако чланица НАТО-а, није учествовала у ваздушном бомбардовању СР Југославије (у смислу да није слала своје снаге), али је једног дана одлучила да у воде Јадранског мора упути свој ратни брод „Темистоклис“.

Тај брод требало је да пружи подршку савезницима из НАТО снага који су непрекидно бомбардовали мете у Србији и у Црној Гори.

Одлука се није допала посади ратног брода. Капетан брода, потпоручник ратне морнарице Маринос Рицудис, одбија да учествује у нападима на СР Југославију, и одлучује да врати брод у Грчку.

„Као православац, не могу да учествујем у нападу на братски народ“, рекао је капетан, који је добио велику подршку и симпатије грчког народа.

Међутим, због одбијања извршења наређења Војни суд га је 1999. године осудио на две и по године затвора. Многи грчки морнари стали су уз свог капетана, народ га је подржао, али га је Војни суд ипак осудио.

И дан-данас памте се његове речи у судници у којој му је изречена казна затвора због одбијања да изврши војно наређење: „Божји закон јачи је од закона људи.“

Посланик ДС Душан Милисављевић предложио је да се некадашњем грчком морнару Мариносу Рицудису додели највиши знак јавног признања наше државе.

Он је на тај начин реаговао на подсећање на херојско дело тадашњег капетана брода „Темистоклис“, потпоручника ратне морнарице који је одбио наређење да учествује у бомбардовању Југославије и окренуо је брод назад у луку.

Мондо/Б92