НЕДОПУСТИВО! Неоусташе поново палиле српске новине у Загребу, РЕАКЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ ШОКАНТНА

Председник проусташког А-ХСП-а је други пут у десет дана спалио примерак недељника „Новости“.

Фото: Новости/Твитер

Овога пута су у центру Загреба изгорела два примерка, а Келеминец је акцију извео поводом кривичне пријаве коју је због „подстицања на тероризам и ширења национално-етничке мржње“ поднео против издавача „Новости“.

Дражен Келеминец, председник проусташке Аутохтоне Хрватске странке права (А-ХСП), у уторак ујутро поновно је испред седишта СНВ-а и редакције „Новости“ у центру Загреба спалио недељник „Новости“. Овога пута су изгорела два примерка преко чијих насловница су били залепљени наслови „Иди бре па се лечи“ и „Лепо горе лепе новине“, пише недељник „Новости“.

Како је потврдио новинарима, због готово идентичне акције коју је на истом месту извео пре десет дана, полиција га је позвала на разговор током кога их је обавестио да „Новости“ није палио на јавној површини, него у пригодној — кантици.

Данашњи скуп, на коме се окупило десет Келеминчевих присталица, прошао је без узвикивања усташког поздрава „За дом спремни“, са којим је, додуше, завршен позив А-ХСП-а на „конференцију за новинаре“.

Зато се Келеминец поновно обрушио на Милорада Пуповца, издавача „Новости“, против ког је данас поднео кривичну пријаву.

„Ја сам домољуб који је 1991. бранио Хрватску, а Пуповчева страна нас назива усташама. Прво се спроводио САНУ 1, а сада се преко Пуповца спроводи САНУ 2… Задњи пут смо спалили „Новости“ јер насловнице „Лијепа наша лијепо гори“ и „Жаримо и палимо“ представљају терористички чин и ширење национално-етничке мржње. Због тога смо данас ДОРХ-у поднели кривичну пријаву. Спаљивање је била порука за власт у Хрватској да престане да финансира „Новости“ јер то није лист српске мањине, него „Новости“ од „фераловаца“ који су увек били против хрватске државе“, рекао је Келеминец.

„СДСС и СНВ хрватску државу и народ проглашавају геноцидним и тврде да је Хрватска злочиначка… Срамота је за Пленковића што је у коалицији са особом која мрзи Хрватску и наше поздраве, али којој нису мрске наше куне“, додао је он.

„Ја се полиције, закона и правде не бојим. Али спроводити великосрпску политику коју тражи мали Слобо Дачић (прим. а. — Ивица Дачић), који је био десна рука Милошевићу у агресији… Ако они мене због тога буду прогонили, ја ћу бити срећан“, рекао је Келеминец уз напомену како и сам има „пријатеље Србе“.

Једном од њих, Николи Кркљеши, ког је представио као пензионисаног новинара из Ријеке, препустио је и реч.

„После првог спаљивања на овоме месту донео сам одлуку да дођем у Загреб и дам своју подршку онима који пале недељник „Новости“… Ово што „Новости“ пишу не иде у прилог српском народу ни у Ријеци ни другде, али ни хрватском народу“, додао је Келеминчев симпатизер.

Иако је и тај скуп А-ХСП-а обезбеђивала полиција која је снимала читав догађај, није било интервенција, па је Келеминец, овај пут уз помоћ Кркљеше, још једном неометано спалио новине. Међутим, другачије се провео један мушкарац који се успротивио скупу А-ХСП-а. Чим је Келеминец позвао полицајце да реагују, они су удаљили старијег човека који је протестовао.

Извор: Спутњик