Упозорење! Поново ТРУЈУ ПСЕ у Београду – опасно и за људе!

Власници забринути за безбедност љубимаца у београдским парковима. Проблем уочен и око Централног гробља, на Црвеном крсту…

тровање паса
Фото: Новости

Розе прах, највероватније намењен за тровање паса, наводно је бачен у неколико престоничких паркова! Београђани који су протеклог викенда извели кућне љубимце у шетњу Ташмајданским и Пионирским парком су међу лишћем видели прашкасту супстанцу, бледорозе боје, па сумњају да је у питању отровни креозан.

На фејсбук-страници „Бачен отров – Београд“ у којој власници љубимаца јављају локације на којима је бачен отров за псе, тврде да је овог викенда уочен отров на Ташмајдану, и то у жбуњу који се налази иза бисте азербејџанског председника Хајдара Алијева.

– На основу фотографија не можемо утврдити о каквом отрову је реч, вероватно је у питању креозан – кажу у Удружењу за заштиту животиња „Бета“. – Осим праха, по целом Ташу и околини неко баца затроване кобасице, које после пресуде куцама.

Према речима суграђана, отровне супстанце су бацане и око Централног гробља, у парку код Теразија, на Црвеном крсту… Власници кућних љубимаца које је екипа „Новости“ затекла у Ташмајданском парку, у ограђеном делу за псе, кажу да добро пазе и мотре на сваки корак својих чупавих другара када су ван куће.

– Највише страхујем од улаза у зграду – прича Мина Глигорић. – Неке комшије не воле мог далматинца Балуа, па се плашим да му не ставе мишомор или дају неко отровано месо да поједе. Другарица је недавно замало остала без свог малтезера, који је у Пионирском парку појео неку ћуфту, вероватно нафиловану ко зна чиме. Срећом, брзо је реаговала, звала ветеринара и спасла га.

Осим оних који не воле псе, па тако купе месо у које ставе смртоносне супстанце и разбацају их по парковима, суграђани сумњају да се много паса трује и због средстава за дератизацију, која се селективно деле и неконтролисано одлажу и бацају.

Шта је креозан?

Креозан је отров који кад доспе у животињски организам, потпуно блокира центре за дисање и терморегулацију, што изазива колабирање. Отров спржи организам, и отрована животиња, са пеном у устима, умире неколико сати у најгорим мукама.

Масовно тровање паса: Креозан је још на степеништу зграде

тровање паса
Фото: Новости

Према речима мештана Нушићеве улице у Младеновцу, за пет дана прах жуте боје просут је широм града. Осим за љубимце, суграђани страхују и за безбедност деце.

Неколико случајева тровања паса у Младеновцу у току само једне седмице у августу забринуло је суграђане из ове београдске општине. Од креозана до сада су страдала четири пса, а осим што су им непознате особе „пикирале“ љубимце, Младеновчани страхују и због тога што отров разбацан по граду нема ко да уклони.

Према речима мештана Нушићеве улице, за пет дана прах жуте боје просут је широм града. Чиповани и вакцинисани, о којима брину станари једне зграде, некоме су засметали, па су малишани остали без својих љубимаца. Ипак, оно што их више брине је што је отров од ког су четвороножци настрадали, разбацан и по степеништу, као и на игралиштима.

– То нису луталице и нису агресивни пси – каже Тина Николић. – Прво је креозан посут у парку у ком се играју малишани, па је могао и неко од њих да настрада. Када је реч о другом случају, отров је постављен и у улазу зграде, а већ данима нико није дошао да почисти. Родитељи су у страху да ће се ово понављати, а да отров може да нашкоди и деци.

Како тврде, комуналци су реаговали само код првог инцидента, док се после тога нису појављивали.

– Екипу Ветерине Београд чекали смо сатима на сунцу како би дошла да покупи тела угинулих животиња – каже ова забринута Младеновчанка. – А овај отров на степеништу, у улазу зграде и даље стоји. Мораћемо сами да се организујемо и да га уклонимо. Зграда је пуна деце, па не смемо да ризикујемо.

Страдало 25

Пре само шест месеци чак 25 паса од креозана страдало је у Младеновцу. Тада су од отрова, који су поставиле непознате особе, угинули и власнички пси, као и луталице.

С. Видачковић, Новости