МАЛЕ БОГИЊЕ с Косова СТИГЛЕ У КРАГУЈЕВАЦ

 

Мале богиње стигле су са КиМ, где је у неким местима забележена епидемија малих богиња, у Крагујевац, пишу „Вечерње новости“.

мале богиње
Фото: Freeimages.com

Подсетимо, РТС је недавно пренео да је у појединим општинама На Косову, међу којима су и оне са српским становништвом, забележен повећан број оболелих од морбила, а од те заразне болести чак је умрло и једно дете. Само у Приштини забележено је око 100 случајева.

Због тога су тамошње здравствене и надлежне институције повећале надзор грађана али и обухват вакцинације ММР вакцином.

На додатном опрезу су и надлежни у Србији, али и у Црној Гори одакле је у понедељак саопштено да је епидемија малих богиња у тој земљи за сада сасвим извесна, имајући у виду ситуацију на Косову али и у окружењу.

Како пишу „Новости“, мале богиње су међутим већ стигле са Косова у Крагујевац. У Институту за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ лабораторијски је потврђено да је особа из Косовске Митровице, која је била у посети Крагујевцу, развила симптоме болести.

То је, наводи даље тај београдски лист, други случај преношења малих богиња с Косова, откако је тамо проглашена епидемија.

Епидемија је забележена после 16 година. Завод за јавно здравље Косовка Митровица пријавио је Батуту четворо оболелих, док је осморо лица било у додиру са оболелима. Због тога је почела примена мера појачаног надзора на територији целе земље, и ванредна вакцинација невакцинисаних, за почетак у Грачаници и околини.

Када се пријави епидемија заразне болести, појачан надзор подразумева хитну пријаву сумње на оболевање, лабораторијско испитивање и анализу случајева, одговарајуће болничко лечење, а пре свега хитну вакцинацију, пре свега деце у другој и седмој години живота. Такве мере сада примењује и Дом здравља у Грачаници, наводи РТС.

„Направили смо ревизију централне картотеке у Грачаници и у локалним амбулантама, у Лапљем Селу, Чаглавици, у тријажи су обухваћена деца 0-18 година“, указује педијатар Соња Ракочевић.

Четворо оболелих, које је пријавио Завод за јавно здравље у Косовској Митровици, налази се на болничком лечењу.

Према речима епидемиолога Горанке Лончаревић са Института „Батут“, реч је о особама које су невакцинисане или непотпуно вакцинисане, које су хоспитализоване, али у добром општем стању.

„Тринаестог октобра пријављен је случај у Врању, са територије општине Бујановац, анализе су у току, и пошто је особа била у контакту са оболелима у Приштини, за очекивати је да то буде случај морбила“, додаје Лончаревићева.

Тај студент смештен је на Инфективној клиници у Врању, где верују да ће после летње паузе и годишњих одмора родитељи поново почети да доводе децу да приме вакцине, пре свих ММР, која штити и од малих богиња.

„Оно што је битно је да је проценат вакцинисане деце солидан“, наводи Јадранка Ајановић, директорка Дома здравља у Врању.

„Мало је оних који неће уопште, они потпишу изјаву, и прихватају тиме одговорност“, указује Невена Сабљић, начелница Дечјег диспанзера  ДЗ Јагодина.

Већина нема дилему да је вакцинација неопходна. Ипак епидемиолози упозоравају да нисмо колективно заштићени, јер је укупни проценат вакцинисаног становништва далеко од задовољавајућег. Најмање вакцинисаних је у Нишу, Београду, Новом Саду и Крагујевцу.

„Од 2016. има 9.000 оболелих. У Румунији 43 смртна исхода, епидемија је у Македонији, Аустрији и ризик од трансмисије постоји, посебно у овом јесењем периоду“, упозорава Горанка Лончаревић.

Од почетка године, Инспекција Министарства здравља поднела је 305 прекршајних пријава против родитеља који нису вакцинисали дете.