ВИДЕО: Арапи дигли град у сред БиХ, Босанцима ЗАБРАЊЕН УЛАЗ

Сарајево Ресорт Осеник први је арапски град у Босни и Херцеговини – власници свих кућа у том граду су Арапи, а за време летње сезоне улаз Босанцима у град је забрањен.

сарајево ресорт осеник
Фото: Youtube printscreen

Сарајево Ресорт Осеник први је арапски град у Босни и Херцеговини – власници свих кућа у том граду су Арапи, а за време летње сезоне улаз Босанцима у град је забрањен, пише „бизнисинфо.ба“, а преноси хрватски портал „Индекс“.

Ради се о првом насељу у БиХ затвореног типа, које је ограђено високом оградом и вратима, а има и своје приватно обезбеђење.

У њему тренутно има око 100 кућа и много пратећих садржаја, а у „центру“ града се налази велико језеро у средини.

За време лета Босанци у град не могу ући, осим ако тамо не раде – као конобари, спремачице, радници обезбеђења или слично.

„Власници кућа су Арапи, и они не желе да се мешају са локалним становништвом. Они имају своје обичаје када је реч о облачењу, понашању, обављању молитви и слично, и желе да их у томе нико не омета или чудно посматра“, каже извор за босански портал „бизнисинфо.ба“.

За кога је направљен Сарајево Ресорт Осеник: Ни после 10 месеци још се нико није уселио

Међутим, ни десет месеци после званичног отварања, у Сарајево Ресорт Осеник се још нико није уселио, нити су се куће почеле изнајмљивати. Изузев Дана отворених врата који jе једном организован, када су околни мештани у великом броју могли да дођу и да обиђу овај туристички комплекс, осталим данима он је поприлично пуст. Разлог је, како тврди координатор између БиХ и Кувајта Нихад Ал-Заем, то што комплекс још није у потпуности завршен и што цене куповине и изнајмљивања кућа још нису дефинисали.

„Нико тренутно не живи овде. Још нисмо тачно дефинисали цене. У наредном периоду ћемо одредити тачно детаље. Ишли смо чак и у неколико банака да се распитамо како Босанци могу на лакши начин да себи приуште једну овакву кућу у овом насељу“ – говорио је тада Ал Заем.

Укупна површина насеља је 230.000 метара квадратних, а у самом центру налази се вештачко језеро, које није за купање, а у понуди су и педалине. У комплексу се налази 160 објеката, међу којима су куће, ресторан, спортски терени и игралишта, а они који дођу у посету за сада могу користити само ресторан, који је тренутно једини сваког дана у функцији.

„Још није све готово, радимо на додатним садржајима. У плану је градња још десет зграда и 30 кућа, базена, теретана и много других пратећих садржаја“ – истакао је директор компаније ”Gulf Real Estate”, која је инвеститор, Јасем Ахмед Ал-Кандери.

Пројекат изградње насеља које ће моћи да пружи смештај за 1.125 туриста започео је 2013. године, а коштао је око 50 милиона КМ

Комплекс у 2017. години још једном отворио врата за све посетиоце

сарајево ресорт осеник
Дан отворених врата у комплексу Сарајево ресорт осеник/ Фото: Ј. Брутус, Фактор.ба

Туристичко-резиденцијални комплекс Сарајево Ресорт Осеник поново су могли да посете сви заинтересовани који су желели да уживају у природи, забави и укусној храни. Ово насеље у којем углавном током лета бораве држављани арапских земаља по други пут је на један дан отворило врата за све посетиоце.

У комплексу којег су арапски инвеститори отворили 2015. године, по други пут се одржава Дан отворених врата, а како за Фактор каже инвеститор пројекта из Катара Јассем АлКандери, он на неки начин представља “фестивал пријатељства између босанског и арапског народа”.

– Дан отворених врата је замишљен као јединствени забавни, културни, рекреативни, туристички и пословни догађај посвећен јачању пријатељства, разумевања и зближавања између грађана Босне и Херцеговине и гостију из арапских земаља. Желимо да ојачамо мостове пријатељства између наших народа и грађана – казао је АлКандери.

Посетиоцима је омогућено и да учествују у рекреативним такмичењима репрезентација домаћина из БиХ и гостију из арапских земаља који уживају у туристичким садржајима Сарајево Ресорта. Одржано је и такмичење у пливању, а осим тога, за присутне је био припремљен и низ других садржаја, попут промоције домаћих производа, здраве хране и слично, док је посебни програм организован за најмлађе.

АлКандери је позивао грађане Сарајева и других градова да дођу и лепо се забаве у „једном од најлепших туристичких насеља у БиХ“.

Сарајево Ресорт је туристичко-резиденцијално насеље отворено у октобру 2015. године. АлКандери истиче да добија само позитивне критике од посетилаца овог комплекса, због чега је посебно задовољан.

 

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.