УГЉАНИН КОМАДА СРБИЈУ: Тражи повлачење српске војске и полиције из Рашке области и ДОЛАЗАК СТРАНИХ ТРУПА

Тражимо и прецизан датум повлачења српске полиције, војске, тајних служби, правосудних органа са територије Санџака, каже Угљанин.

угљанин

Председник Бошњачког националног вијећа (БНВ) Сулејман Угљанин позвао је данас Владу Србије и Европску унију да утврде датум расписивања избора за органе Санџака. Он је на конференцији за новинаре рекао да ревизијом Акционог плана за националне мањине у овај документ треба уврстити и датум успостављања европских снага безбедности и европских правосудних органа у Санџаку.

– Тражимо и прецизан датум повлачења српске полиције, војске, тајних служби, правосудних органа са територије Санџака. Ови наши захтеви су у складу са одлукама Мировне конференције о бившој Југославији у Хагу, када је и одржан референдум грађана Санџака о аутономији – рекао је Угљанин.

Он је истакао да „Бошњаци у овој српској држави представљају страно тело“.

– Пуних 27 година српски државни органи се понашају у складу са знањем, струком и образовањем. На територији Санџака српска војска, полиција, тајне службе и њихови чиновници се понашају монструомски и непријатељски према Бошњацима и цивилном становништву уопште. Српска полиција и правосуђе у Санџаку су фашистички пијуни, пијуни оног дела српског народа који су у основи четници и који желе да протерају све што им Русија нареди, да овде не остане ниједног нормалног Бошњака, Албанца, Србина и Црногорца – рекао је Угљанин.

Он је предложио да се у међувремену, ради сарадње Бошњака и Срба, у року од три месеца усагласи национална структура у свим државним органима у Санџаку, као и да се ресветле сви злочини почињени над Бошњацима, али и другим становништвом.

Угљанин је додао да је о овим ставовима већ обавестио премијерку Србије, надлежног министра за мањинска питања, те да очекује да ће надлежни органи „коначно почети озбиљно да решавају санџачко питање“.

– Санџак је јасно дефинисана територија, са међународно признатим границама на Берлинском конгресу, која има 8.678 квадратних километара. Све ово говоримо у циљу решавања нагомиланих проблема и успостављања трајног и стабилног мира, са Санџаком као територијом под специјалним статусом која ће бити под заштитом УН – рекао је Угљанин.

На питање новопазарског Сто плус радија да ли је БНВ јединствено у овим ставовима и да ли има подршку и већника Бошњачке културне заједнице (БКЗ) Муамера Зукорлића, он је рекао да „они које не долазе на седнице, овлашћују тиме оне друге да у њихово име доносе одлуке“.

– Наше одлуке су легитимне, а сви већници имају право да долазе или не долазе на седнице, ми никога не питамо зашто није дошао. И међу нашим народом има кукоља и купљених људи, који говори онако како им се нареди из кабинета Александра Вучића – рекао је Угљанин.

Телеграф/Бета

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.