САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ неправоснажне ПРЕСУДЕ генералу МЛАДИЋУ

Објављујемо саопштење СНП – Избор је наш из Бањалуке поводом изречене пресуде Хашког трибунала за ратне злочине у бившој Југославији генералу Ратку Младићу:

снп избор је наш ратко младић

Нелегитимни Хашки трибунал није испунио своје званичне циљеве, кажњавање ратних злочинаца, којем год народу припадали и стварању амбијента за помирење, пре свега српског и бошњачког народа. Али зато покушава да оствари прикривене циљеве неправедног светског центра моћи који хоће да преко Хашког трибунала дисциплинује све оне храбре људе који би да се одупру неправедној светској глобализацији и похлепним светским моћницима. У региону, хашким пресудама, каква је и пресуда генералу Младићу, жели се продубити раздор између српског и бошњачког народа као и унети мржњу и сукобе.

Круна тих пресуда требала је бити Резолуција СБ УН-а о геноциду у Сребреници коју је предложила Енглеска, а која није усвојена захваљујући вету Русије, и она би била непремостива препрека у стварању мира између бошњачког и српског народа и могућност отварања сукоба Русије и Турске, као савезника српског и бошњачког народа.

Бошњачки народ не треба да ликује због ове пресуде, јер ће генерал Младић у историји свог народа бити забиљежен као позитивна личност.

Било би најпаметније да бошњачки и српски народ сами заједно седну и разговарају како би дошли до потпуне заједничке истине. Било би то у интересу оба народа, а свака нетрпељивост, па и сукоби, били би од користи некима другима.

Бања Лука, 22.11.2017,
Председник – Дане Чанковић

***

Подсећамо да је Хашки трибунал осудио је некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића на доживотну казну затвора. Ово је првостепена пресуда на коју постоји право жалбе. Младић је претходно удаљен из суднице због коментарисања поступка. Изрицање пресуде обележила је и дужа пауза током које је Младићу позлило.

Младић је проглашен кривим по 10 од 11 тачака оптужнице. Није крив по тачки 1 оптужнице геноцид у шест општина БиХ.  Пресуду је саопштио судија Ори.