После пресуде Младићу, „МАЈКЕ СРЕБРЕНИЦЕ“ би да ТУЖЕ СРБИЈУ и СРПСКУ

Председница Удружења Мајки Сребренице Мунира Субашић тврди да то удружење, како каже, дефинитивно има право да, након првостепене пресуде Ратку Младићу, тужи Србију и Републику Српску.

мајке сребренице
Фото: Танјуг

Председница Удружења Мајки Сребренице Мунира Субашић тврди да то удружење, како каже, дефинитивно има право да, после првостепене пресуде Ратку Младићу, тужи Србију и Републику Српску за све оно „у чему су учествовале“, пренео је Вечерњи лист, у издању за БиХ.

Субашић, међутим, није даље образлагала ову своју тврдњу.

Иначе, Мајке Сребренице су делимично задовољне изреченом пресудом генералу Младићу јер сматрају „да једна глава не може да плати за све жртве“.

Хашки трибунал осудио је у среду Ратка Младића, у првостепеном поступку, на доживотну казну затвора, за геноцид у Сребреници и друге ратне злочине.

Одбрана је најавила жалбу.

У Сарајеву је, у првим реаговањима, изражено задовољство пресудом, али и жаљење што је Србија „амнестирана“ од одговорности за те догађаје.

Сарајево – Бивша главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте изјавила је да је задовољна пресудом Ратку Младићу, за ког је рекла да је „најодговорнији за злочине почињене на Балкану током рата после Милошевићеве смрти“.

„Морам рећи да је Младић најодговорнији за злочине почињене на Балкану током рата после Милошевићеве смрти. Посебно сам задовољна казном коју је изрекао Трибунал јер је осуђен на доживотни затвор. То је добро за жртве, а такође је позитивно и за сам Трибунал и за међународну правду јер крајем године се Трибунал затвара, пошто је прописно извршио мандат који му је доделио Савет безбедности. Изрекли су пресуде за злочине почињене током рата на Балкану и сви одговорни су изведени пред суд и Младић је последњи који је осуђен“, казала је она за Н1.

На питање може ли пресуда бити почетак нове регионалне напетости, дел Понте је одговорила: „Апсолутно не. Постоји један мањи број људи који су носталгични за оним што се дешавало пре толико година. Србија је окренута будућности и српски народ је окренут будућности…“.

мајке сребренице
Мунира Субашић

Упитана да ли сматра да је председник РС такође носталгичан, Дел Понте је казала да „зна Додика, да је носталгичан и да верује вероватно у оно што говори“.

„Али апсолутно ништа неће постићи. После ове пресуде постаће још теже да постигне оно о чему сања“, навела је дел Понте.

МЛАДИЋ ЗА „НОВОСТИ“: Док сам жив борићу се за истину о нашој борби!

После првостепене пресуде у Хашком трибуналу генерал Ратко Младић је, преко свог сина Дарка, поручио за „Новости”: Ово је било само прво полувреме, борићу се да се укину ове наметнуте лажи.

Борићу се док сам жив, да се укину ове наметнуте лажи и открије права истина о борби Срба. Ово је било само прво полувреме!

То је, ексклузивно за „Новости“, одмах после првостепене пресуде којом је данас осуђен на доживотну робију, поручио генерал Ратко Младић, преко свог сина Дарка.

Судско веће Хашког трибунала бившег команданта војске Републике Српске прогласило је кривим за ратне злочине почињене у Босни и Херцеговини од 1992. до 1995. године.

– Мој отац је поручио да је све лаж, да Хаг није суд, већ НАТО комисија и да ово није правда. Све је искључиво покушај да се криминализује српски народ који се штитио од агресије – казао нам је данас Младићев син Дарко.

– Били смо десетак минута заједно после пресуде. Био је љут, иако је очекивао све ово. Тешио је моју мајку Босу, говорио јој да не брине, јер јој је било тешко – прича нам Дарко.

Он каже да им је сада приоритет да се генералу спасе живот и обезбеди лечење у Србији.

мајке сребренице
Биланс Хашког трибунала

– Ово тело које се назива Трибуналом за злочине у бившој Југославији, није успело у мисији, јер је занемарило многобројне српске жртве. Данас смо сведочили како је правда замењена ратном пропагандом. Чињенице су занемарене. Пресуда је у супротности са њима. Циљ јој је ширење пропаганде и онемогућавање будућег мирног живота у региону – закључио је млађи Младић.

Александар Симић (22) нападнут јер је раширио српску заставу испред суда: Пукао ми је филм, није наш народ крив за све

У Хаг сам данас отишао у нади да ћу ући у судницу да уживо видим и можда чак упознам генерала, коме се одувек дивим. Нису ми дали да уђем, па сам остао испред да чекам пресуду. Није ми била намера да икога провоцирам, али када сам видео транспаренте са порукама да је Младић ратни злочинац и одговоран за геноцид, „пукао ми је филм“. Имао сам потребу да покажем да постоји и друга страна, да су оба народа имала жртве и да Срби не могу бити једини кривци.

Ово је за „Новости“ данас рекао Александар Симић, Холанђанин пореклом из Србије, који је, чекајући пресуду, испред Хашког трибунала раширио српску заставу и изазвао гнев бројних присутних чланова удружења из БиХ. Бакира Хасечић, председница Удружења „Жена – жртва рата“, покушала је да му отме заставу, али је он нипошто није пуштао. Ситуацију је смирио полицајац, који је Александра замолио да се склони, из страха за његову безбедност и могући линч, јер је био једини који је дошао да подржи Младића.

мајке сребренице
Александар Симић са српском заставом јуче испред суда у Хагу/Фото: Срна

 

Како нам је рекао, Александар живи у Ротердаму, где студира маркетинг и комуникације.

– О Младићу сам много слушао од бројне фамилије која је из Босне избегла у Лозницу. Да није било генерала, данас не би било ни њих. Зато је ова пресуда црни дан за Србе.

Танјуг/Новости