Бугарска православна црква ПРИХВАТИЛА ДА ЗАСТУПА МАКЕДОНСКУ – Бугарски патријарх: МАКЕДОНЦИ СУ НАШ НАРОД

СКОПЉЕ – Бугарска православна црква (БПЦ) је данас саопштила да је прихватила да Македонску православну цркву (МПЦ) заступа пред осталим црквама, предузимајући све што је неопходно за утврђивање њеног канонског статуса. Тиме је Бугарска православна црква позитивно узвратила на писмо неканонске црквене организације из Скопља.

бугарска православна црква
Фото: Танјуг

Како је пренела македонска Телевизија Телма, у саопштењу се наводи да БПЦ тиме „преузима свој свети дуг”, али није наведено да МПЦ признаје као „своју кћерку”, што је МПЦ од ње затражила почетком новембра.

Бугарски патријарх и митрополити су се у понедељак окупили на заседању Синода БПЦ на којем су разматрали писмо Охридске архиепископије МПЦ да буде призната као аутокефална црква и да БПЦ буде њена „мајка црква”.

Синод Бугарске православне цркве (БПЦ) на заседању у комплетном саставу, у понедељак је по разматрању писменог захтева поглавара неканонске Македонске православне цркве (МПЦ) Стефана (Вељановског), како је наведено у пренетом саопштењу, донео одлуку о „предузимању свега неопходног за утврђивање канонског статуса“ цркве у Македонији.

Патријарх Неофит је за бугарске медије рекао да треба да буде прихваћена „рука Македоније”. „То је најмање што можемо да урадимо. Зато што су они наша браћа, наш народ, и ми ћемо стремити да урадимо све да сачувамо његово јединство”, рекао је Неофит.

Синод БПЦ, као што се очекивало, одлучио је да формира комисију која ће започети разговоре с МПЦ и осталим православним црквама да би чула њихово мишљење о захтеву МПЦ.

Према патријарху Неофиту, решење за МПЦ требало би да се донесе већином гласова свих православних цркава које би „требало да имају јасну представу” о питању аутокефалности.

„У ситуацији када МПЦ признаје БПЦ- Бугарску патријаршију за своју мајку цркву, БПЦ-БП сматра својом светом дужношћу ангажманом да понуди потпуну сарадњу, посредовање и заступање пред помесним православним црквама, предузимањем свега што је неопходно за утврђивање канонског статуса МПЦ“, наводи се у одлуци синода БПЦ о писму из Скопља.

„БПЦ никада није била равнодушна према страдању МПЦ, због чега се разговарало. У ситуацији када МПЦ признаје БПЦ – Бугарску патријаршију (БПЦ-БП) за своју цркву-Мајку, БПЦ-БП сматра својом светом дужношћу ангажманом да понуди потпуну сарадњу, посредовање и заступање пред помесним православним црквама, предузимајући све што је неопходно за утврђивање канонског статуса МПЦ. Формирана је архиерејска комисија за преговоре са МПЦ и са осталим помесним православним црквама за успостављање канонског статуса МПЦ“, прецизира се у одлуци Синода БПЦ, коју преносе софијски медији.

Пред зградом Синода БПЦ у Софији јутрос се окупила већа група људи који траже да БПЦ прихвати захтев МПЦ, наводећи да је раније постојало заједништво између те две цркве.

бугарска патријаршија
Црква Свете Недеље у Софији/Фото: Wikipedia

Овим чином је Бугарска патријаршија директно гурнула прст у око Српској православној цркви.

 

Бета/Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.