Зауставити политичко НАСИЉЕ НАД СРБИМА у БиХ – ДОНЕТИ НОВИ УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Сматрамо да је сазрело време да политичке странке у Републици Српској и њене институције започну јавну расправу о промени устава Републике Српске. Нови устав требало би да се наслања на Анекс IV Дејтонског мировног споразума, чиме би се могле ставити ван снаге све штетне и наметнуте одлуке високог представника.

 устав републике српске

Саопштење за јавност СНП – Избор је наш: Право на Српску и њен нови устав

Покрет сматра да је добра идеја да се донесе нови устав Републике Српске који би био наслоњен на Анекс IV Дејтонског мировног споразума.

Право на Српску, као нешто што је добро, остварили су српски народ и његови политичари, тако што су показали жељу и снагу да 9. јануара 1992. године донесу Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине (касније Република Српска), а 28. фебруара исте године донесен је и њен Устав, остварена је и ефективна власт на њеној територији. У рату 1992-1995 заједно са војском Републике Српске су је бранили и одбранили.

После потписивања Међународног мировног уговора у Дејтону, којим је настала дејтонска БиХ као државна заједница два суверена политичка ентитета (Бошњачко-хрватска федерација и Република Српска) наступило је политичко насиље и узурпација власти од стране високих представника, подржаних од дела Међународне заједнице. Такво понашање произвело је процес у којем су се нелегитимно преносила овлашћења са ентитета на БиХ, слабиле су се Република Српска и Бошњачко-хрватска федерација а јачала је БиХ.

Покрет је свестан реалности да сила ствара право, те да је израженија правда што је израженија равнотежа великих сила. Али, исто тако знамо да право може произаћи из велике жеље и храбрости да се супротстави неправедној сили, тим пре ако се тим правом ствара нешто што је добро.

Зато сматрамо да је сазрело време да политичке странке у Републици Српској и њене институције започну јавну расправу о промени устава Републике Српске. Нови устав требало би да се наслања на Анекс IV Дејтонског мировног споразума, чиме би се могле ставити ван снаге све штетне и наметнуте одлуке високог представника.

Бања Лука, 01.12.2017.
Дане Чанковић, председник