Оружане снаге БиХ немају шта да траже на прослави ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Саопштење за јавност СНП Избор је наш: Подршка председнику Додику и НЕ -Оружаним снагама БиХ на прослави Дана Српске

оружане снаге бих

Покрет подржава првобитну идеју председника Додика да на прослави Дана Републике Српске, Деветог јануара, ни на који начин не учествују Оружане снаге БиХ, односно њен саставни део Трећи пешадијски (Република Српска) пук ОС БиХ.

Тог дана славимо догађај стварања Српске републике, који се десио 1992. године. И он нема никакве везе са БиХ, чак јој је и супротстављен. Супротстављен јој је зато што БиХ није уважила виталне и легитимне интересе српског народа. Чак ни Дејтонски међународни споразум, којим је успостављена БиХ, није прихватио постојање њених оружаних снага, које у суштини нису никад ни постојале.

Стварање Оружаних снага БиХ посЛедица су процеса јачања БиХ са једне стране, а са друге, слабљење Републике Српске. Ако се у прошлим годинама, када је однос снага у свету, по српске интересе био неповољан, такав процес донекле могао и разумети, са уравнотеженијим односом снага, прихватањем и учествовањем у процесу јачања БиХ и слабљења Републике Српске, био би чин издаје и кукавичлука.

Оружане снаге БиХ, самим тим, и Трећи пешадијски (Република Српска) пук ОС БиХ имају своје обележје. Иако Срби по националној припадности, они служе Оружаним снагама БиХ и припадници су њене војске, чији је командант министар одбране из Савета министара БиХ, а врховни командант су им чланови Председништва БиХ, Бошњак, Хрват и Србин. Дакле, тим оружаним снагама не управља ни једна институција Републике Српске.

Посебан утисак је да свака војска даје свој печат догађају и зато учешће Оружаних снага БиХ на прослави Дана Републике Српске, значило би јачање БиХ и пораз Републике Српске.

Овакав став нема никакве везе са било каквим омаловажавањем, па ни моралним, оних Срба који су запослени у оружаним снагама и заједничким институцијама БиХ. Сви они су добродошли на свечаност али не као људи који имају приоритет представљања БиХ и њених оружаних снага, но као они који воле Републику Српску.

Овом приликом обавештавамо, да ће Покрет традиционално и овог пута прославити Дан Српске и то са поруком „Народ слави Девети јануар“.

Бања Лука, 28.12.2017.

Председник СНП – Избор је наш Дане Чанковић