ДВА МИНУТА ТИШИНЕ на Ћирилици: Драгослав БОКАН ЗАПУШИО УСТА МАРИЋУ својом причом о серији Немањићи (ВИДЕО)

– Клинци данас већ праве вицеве и кажу да када се Стефан Немања молио Светом Ђорђу – заправо га је молио да га избави из серије „Немањићи“

 бокан
Гостовање Драгослава Бокана у „Ћирилици“ на Happy Телевизији/Фото: printscreen

Од емитовања прве епизоде серије „Немањићи“ на РТС-у прошло је 10 дана, али негативни коментари и даље пристижу са свих страна. Најновији у низу, а до сад можда и најупечатљивији, стиже од режисера Драгослава Бокана који је гостовање у емисији „Ћирилица“ искористио да својим коментаром о серији остави без текста чак и Миломира Марића.

Његово излагање трајало је два и по минута, и тачно толико су сви у студију ћутали, укључујући и Марића.

– Несрећни Влајичић и Горан Марковић су изабрали сценарио Гордана Михића и имали смо сви прилику да за Нову годину видимо прву епизоду и да се уверимо да постоји нешто много горе од лажи, а то су досада, неуверљивост, невештина на нивоу сеоске приредбе и једна ненамерна пародија којом се управо млади људи удаљавају од Немањића (јер неће гледати даље епизоде), али и од историје – рекао је Бокан.

бокан
Снимање серије „Немањићи“/Фото: mod.gov.rs

Он је додао да је ова серија, као скоро ниједна друга, успела већ од прве епизоде да отера гледаоце.

– Када имате серију која укида интересовање и радозналост код некога ко је управо желео нешто да сазна и одустао од тога одмах у првој епизоди јер је схватио да је реч о нечему што је толико испод нивоа онога што ми очекујемо, и то са правом, јер ипак су неки милиони евра уложени у ту серију, огроман рад и многи таленти људи, то је нешто због чега би директор Радио телевизије Србије требало да поднесе тренутну оставку – сматра режисер.

– Ако у Јапану због пет минута кашњења воза на железници неко даје оставку јер постоји етика стида која код њих функционише, људи који су радили на серији о Немањићима не би требало да излазе на улицу од срамоте, јер је Србија изгубила једну велику шансу. Шансу коју ће ко зна када добити, захваљујући избору оних који су бирали сценарио, захваљујући томе што је сценарио радио један од наших највећих сценариста Гордан Михић, али који није човек који има осећај за историјску епоху – објаснио је даље, али се ту није зауставио.

Михић је пре серије „Немањићи“ радио позната кинематографска остварења „Звуждук у 8“, „Варљиво лето“, „Војну академију“…

– То је сценариста који нема ни трунку оног осећања величанствености, оне снаге српског оружја, оних војника који треба да блистају као у „Хенрију Осмом“, у „Храбром срцу“… Нема емоција, нема напетости, уверљивости, озбиљности, достојанства, отмености, нема цркве, нема духовности. Тако да, клинци данас већ праве вицеве и кажу да када је Стефан Немања молио Светог Ђорђа – заправо га је молио да га избави из серије „Немањићи“ – завршио је Бокан, а на крају је добио и аплауз одобравања.

Погледајте његово гостовање на видео-снимку:

Телеграф.рс