Експеримент Фејсбука у Србији постаје глобално правило? ЦУКЕРБЕРГ: МНОГО БРИНЕМО ДА ЉУДИ БУДУ МЕЂУСОБНО ПРИСНИ

Најављене промене на друштвеној мрежи које су забринуле медијске организације.

фејсбук

Фото: Foto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Експеримент Фејсбука који је пре неколико месеци споведен у шест земаља, међу којима и Србија, према којем је садржај страница на овој друштвеној мрежи уклоњен са почетне стране, ускоро ће постати глобално правило.

У наредних неколико месеци у складу са новом стратегијом за две милијарде корисника Фејсбука биће много мање видљиви садржаји медијских организација, али ће зато бити видљивије објаве пријатеља, пише Њујорк Тајмс.

Најава Фејсбука од пре неколико дана да ће медијске чланке и видео снимке можда уклонити са листе приоритета није изненадила издаваче али их је свакако заплашила иако још није јасно шта ће то конкретно значити.

“С обзиром на то да је News Feed ограничен приказивањем више објава од пријатеља и чланова породице, приказиваћемо мање јавног садржаја, укључујући видео и друге постове издавача”, написао је прошле седмице Адам Мосери, шеф Фејсбуковог News Feed-а, на свом блогу.

Промене ће највише осетити медији чији су постови постајали видљивији што их је више људи лајковало, коменатрисало и шеровало, те је у просеку медијима 25 одсто посета долазило са Фејсбука због чега су одлучили да много мање улажу у плаћене постове.

Њујорк Тајмс пише да су приходи Фејсбука од оглашавања три пута смањени у последње четири године, односно у 2016. су износили 27,6 милијарди долара од чега је нето профит био 10,2 милијарде. Компанија би до краја месеца требало да објави финансијски извештај за 2017. годину.

“Саградили смо Фејсбук како бисмо помогли људима да постану приснији са онима до којих им је стало. И због тога на прво место увек стављамо пријатеље и породицу. Међутим, недавно смо почели да добијамо реакције наше заједнице да јавни садржај – пословни постови и објаве медија – затрпавају личне тренутке”, написао је данас на свом Фејсбук профилу оснивач ове друштвене мреже Марк Цукерберг.

Он је рекао да зато уводе велике промене које ће корисници најпре приметити у свом News Feed-у.

Друштвена мрежа Фејсбук увела је јесенас велику промену али само у шест земаља, међу којима и Србији, тако што је раздвојила објаве, односно „постове“, пријатеља и страница (pages), на два различита места.

Ова промена у Србији довела је до великог пада посета сајтова медијских организација путем ове друштвене мреже.

 Б.Ц, Данас