Немачки медији: СРБИЈА КРИВА што Европски сатови касне – неће да поклања СТРУЈУ КОСОВУ

Многи сатови широм Европе касне због тога што је фреквенција у струјној мрежи већ неко време испод нормалних 50 херца.

 сатови
Фото: thinkstock

Многи сатови широм Европе касне због тога што је фреквенција у струјној мрежи већ неко време испод нормалних 50 херца, пише “Дојче веле”.

Узрок томе је, како наводе немачки медији, “спор Србије и Косова”.

”Они који хронично касне нису могли да добију бољу вест као изговор – у читавој Европи радио-сатови, као и сатови на микроталасним пећницама и шпоретима, касне – уколико су прикључени на струјну мрежу“, пише Франкфуртер алгемајне цајтунг.

Они истичу да кашњење износи пет до шест минута, а вероватно ће се и повећавати.

“Разлог за то је што од средине јануара на европском тржишту струје постоји рупа у снабдевању, како је то у уторак у Бриселу саопштило европско Удружење струјних мрежа Ентсое. Због сталног политичког конфликта између Србије и Косова одатле тече мање струје у континенталну мрежу на коју је прикључено 25 земаља од Турске до Холандије”, наводи Франкфуртер алгемајне цајтунг.

При томе се, како оцењују, ради само о неколико стотина мегавата – због чега прекид у снабдевању иначе нема тешке последице.

“Системски мрежа није угрожена“, рекао је један представник Немачке агенције за мреже.

“Струја из Србије и са Косова није толико важна да би због ње могло да дође до тоталног прекида, речено је у Ентсоеу. У индустрији није познато да је било сметњи због осцилација у фреквенцији, па ни у алуминијумској индустрији, која троши много струје, нема индиција за тако нешто. Но, те осцилације су довољне да поремете сатове. Многи сатови немају интерни такт, нити добијају такт преко радио-везе, већ добијају потребне импулсе из струјне мреже. Та фреквенција износи 50 херца – 50 осцилација у секунди. После 50 осцилација, показује се следећа секунда. Када нема довољно струје, фреквенција спада испод 50 херца, па је зато за 50 осцилација потребно више времена. И зато сатови касне”, пише Франкфуртер алгемајне цајтунг.

сатови
Фото: Илустрација

“То се и иначе стално дешава. Фреквенција струјне мреже никада није стабилна. Власници мрежа обично одмах реагују када фреквенција пређе 50 херца или падне испод те вредности и прилагођавају снабдевање струјом тој ситуацији. Према европским правилима, то треба да се дешава и на самом Балкану. Али, тамо се од средине јануара ништа није десило, јер Косово складишти премало струје а Србија одбија да попуни ту рупу. Немачка не може тек тако да прискочи и сама стави на располагање више струје”, додају они.

Косово складишти премало струје, а Србија одбија да попуни ту рупу.

Франкфуртер пише да од средине јануара фреквенција струјне мреже у Европи износи 49,996 уместо 50 херца и да зато сатови из дана у дан све више касне.

“Ентсое је изразио оптимизам у погледу даљег развоја ситуације и очекује да ће се ситуација стабилизовати још ове недеље. Одлучујући корак ће бити да се настала рупа надокнади. Онај ко сада одлучи да ручно подеси сатове, за неколико недеља ће можда поново имати проблем – они ће журити, тако да ће они који хронично касне коначно стизати на време”, пишу они.

Шпигл онлајн цитира Јуту Хансон са Техничког универзитета у Дармштату, која каже да на подручју Србије, Црне Горе и Македоније нема равнотеже у струјној мрежи, а то технички значи да се на дуже време падови у тој зони изједначавају са струјом из европске мреже“.

Дојче веле

1 коментар

  1. Лепа вест ! Само ме интересује како то да имамо струју за извоз (поклањање) а код нас струја све скупља ?! Тако је то када је власник печењаре главни у ЕПС.

Comments are closed.