СВАКОГ ЈУТРА ЈЕ УСТАЈАО У 6.30 И ВЕЖБАО Дирљив опроштај колега од Бокија Милошевића

Отишао је врхунски уметник и добар човек који је обележио епоху, сложили су се Мерима Његомир, Бора Дугић и Дејан Петровић, поводом вести да је преминуо легендарни кларинетиста Божидар Боки Милошевић.

боки милошевић
Фото: В. Лалић, РАС-Србија

Певачица народне музике Мерима Његомир каже да је Милошевић био изузетан уметник који је своју вештину радо делио са људима.

боки милошевић
Фото: Р. Ристић/РАС-Србија

– Боки је био мој пријатељ и јако ми је жао што све овако завршило. Он је био јако вредан човек који је свако јутро устајао у 6.30 и вежбао кларинет пола сата. Чак и када је био на врхунцу каријере није одустајао од те рутине – казала је Његонир.

Она је додала да је својим радом, посвећеношћу музици, обележио је епоху.

– Унапредио је Народни оркестар РТС-а револуционарним увођењем неколико иструмената у тај састав. Бокијеве ћерке Тијана и Ксенија су врхунски иструменталисти Београдске филхармоније – рекла је Његомир.

Цењени иструменталиста Бора Дугић наглашава да је Милошевић био један од најзначајнијих протагониста наше музичке сцене.

боки милошевић
Фото: Промо

– Милошевић је био изузетан уметник. Прави узор великом броју младих музичара. Био је познат по срдачном односу према људима. Волео је људе. Увек ме је учио да онај ко мрзи не може да буде врхунски иструменталиста. Многима је помогао да освоје свој простор у музици. Нема сумње да је својим радом обележио епоху и да иза њега остаје велика празнина на нашој уметничкој сцени – казао је Дугић.

Трубач Дејан Петровић се сећа Милошевића као учитеља и врхунског иструменталисте.

боки милошевић
Фото: Далибор Даниловић/РАС-Србија

– Милошевић је био гост на једном од мојих концерата и тада сам помислио да вреди што се уопште бавим музиком када такав мајстор дели сцену са мојим оркестром. Његова каријера је обележила последњих 50 година уметничког стварања у области народне музике код нас. Био је аутор чије је дело обележило епоху – казао је Петровић.

Познати српски кларинетиста Божидар Боки Милошевић преминуо је у Београду у 87. години.

Рођен је 1931. године у Прокупљу, а музиком је почео да се бави 1950. године. У својој каријери сарађивао је са врхунским интерпретаторима народне музике код нас и био легендарни шеф Народног оркестра РТС-а.

Син Бокија Милошевића апелује да његов отац буде сахрањен у Алеји заслужних грађана

боки милошевић
Фото: В. Митић/РАС-Србија

Др. Милан Милошевић, син преминулог српског кларинетисте Божидара Бокија Милошевића, упутио је данас јавни апел председнику Александру Вучићу, да његов отац буде сахрањен у Алеји заслужних грађана.

„Моје име је Др. Милан Милошевић; син од јуче покојног Божидара Бокија Милошевића. Са искреном надом да ћете помоћи око додељивања статуса заслужног грађанина за нашу земљу, за специјални историјски допринос Српској националној култури, молим Вас и надам се да ћете омогућити да се мој отац сахрани у Алеји заслужних грађана Србије! Такође, са надом да ће му то постхумно признање бити подарено од Вас, а у име Србије и народа коме је посветио цео свој живот“, наводи се у допису Милана Милошевића.

Познати српски кларинетиста Божидар Боки Милошевић преминуо је синоћ у болници у Београду у 87. години. Добитник је многобројних награда и признања, а међу њима и Награду за животно дело за свеукупан и изузетан допринос очувању српске традиције и културе, коју му је доделило Удружење за неговање традиције и очување баштине Ниша.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.