Необична вечера У КУЋИ ЏОРЏА ВАШИНГТОНА: „Мало вероватно“ пријатељство између Макрона и Трампа – састанак у четворо са супругама

У настојању да успоставе везу пре државничких разговара, председници САД и Француске, Доналд Трамп и Емануел Макрон, за почетак Макронове посете САД изабрали су „све само не обични састанак у четворо са супругама“, у кући првог америчког председника Џорџа Вашингтона, пише АП.

вечера
Фото: АП/Manuel Balce Ceneta

Председници САД и Француске, и њихове супруге Меланија и Брижит, укрцали су се на хеликоптер и одлетели за Маунт Вернон.

Приватна вечера у кући првог америчког председника и команданта Револуционарног рата, чији је савез са Француском био кључан за победу над Британцима, одржава се дан пре него што ће Трамп и Макрон „сести да разговарају“ о низу тема, које укључују безбедност, трговину и ирански нуклеарни споразум.

Макрон је раније у понедељак стигао у државну посету Вашингтону, а очекује се да ће у фокусу његових разговора са Трампом бити разилажења САД и ЕУ о нуклеарном споразуму са Ираном, ситуација у Сирији и трговина.

„Ова посета је веома важна у нашем садашњем контексту, са толико много неизвесности, проблема и, понекад, претњи“, рекао је Макрон по доласку у Вашингтон, где ће боравити у тродневној посети.

Ројтерс наводи да је Макрон у некој врсти спасилачке мисије иранског нуклеарног споразума, који је Трамп рекао да ће поништити осим уколико европски савезници не исправе до средине маја, како је рекао, његове „ужасне мане“.

Реч је о првој државној посети чији је Трамп домаћин откако је дошао на власт у јануару 2017. године.

Данас ће Трамп и Макрон имати главне радне активности током састанака у Белој кући, предвиђена је и заједничка конференција за новинаре, а на крају дана — прва званична вечера са шефом стране државе у Белој кући коју Трамп приређује откако је изабран за председника.

вечера
Трам и Макрон на церемонији обележавања Дана пада Бастиље у Паризу/Фото: Ројтерс

Меланија Трамп одлучила је да за ту прилику послужи јагњетину са џамбалајом од каролинског пиринча, спремљену на њуорлеански начин. За дезерт је планиран колач од нектарина и сладолед, док ће се, као „отелотворење историјског пријатељства“ Француске и САД, служити америчка вина.

У среду ће се Макрон обратити на заједничком заседању Конгреса САД, и то баш на дан када се, пре равно 58 година, шеф француске државе, генерал Шарл де Гол, обратио америчком Конгресу.

Британска агенција наводи да је „мало вероватно“ пријатељство између Макрона и Трампа почело пре годину дана у Белгији „више него чврстим“ руковањем.

Танјуг