Министарство просвете Србије није обавештено о „непризнавању наших диплома у Хрватској“

Београд — Министарство просвете Србије није добило званично обавештење Хрватске да је могуће да факултетске дипломе стечене у Србији убудуће неће бити признате код њих.

дипломе
Фото: илустрација

У Министарству за Танјуг кажу да такве информације није добио ни Центар за информисање о признавању иностраних високошколских и средњошколских исправа и признавање ради запошљавања – ENIC/NARIC  Србија.

Хрватски, али и српски медији, данас су пренели изјаву декана Високе школе за економију, предузетништво и управљање „Никола Шубић Зрински“ из Загреба Ивице Катавића за „Глас Славоније“ да „постоје велике индиције да дипломе стечене у Србији и БиХ више неће моћи да се нострификују у Хрватској“.

Катавић је рекао да дипломе стечене у Србији и БиХ не задовољавају тражене критеријуме, а „Глас Славоније“ је потврду ове тврдње добио у хрватској Агенцији за науку и високо образовање.

У Агенцији су им појаснили да се признавање иностраних високошколских квалификација (ИВК) у Европи и у државама чланицама ЕУ спроводи према смерницама тзв. Лисабонске конвенције, што подразумева да је за критеријуме приликом акредитације неке високошколске институције важно да је уради акредитационо тело чија је надлежност веродостојна.

То даље подразумева, како наводе, да је то тело прошло релевантно међународно вредновање, што нажалост, констатују у хрватској агенцији, однедавно није случај ни са једном надлежном агенцијом за спољно осигуравање квалитета у високом образовању у БиХ и Републици Србији.

Они наводе и да ће ове тврдње забринути многобројне хрватске студенте који студирају у тим државама, међу којима је највише Славонаца.

дипломе
Фото: илустрација

„У прилог свему наведеном истичемо и чињеницу да је Универзитет у Мостару, у циљу потврде квалитета својих студијских програма и квалификација, затражило те прошло међународни поступак реакредитације својих студијских програма које је спровела хрватска Агенција за науку и високо образовање, а која је међународно акредитована те је пуноправна чланица свих релевантних европских удружења агенција за спољно осигуравање квалитета“, одговорили су из Агенције.

Танјуг