Министар Лончар одговорио мајци преминуле новинарке: Питао сам за замерке, пропуста у лечењу није било

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да у Србији није било пропуста у лечењу преминуле младе новинарке из Новог Сада Марине Ковачев.

златибор лончар
Марина Ковачев/Фото: napor.net

Светлана Бошковић, мајка Марине Ковачев, упутила је отворено писмо министру Лончару, у коме је указала на низ пропуста у здравственом систему Србије, који су десет месеци лечења њене ћерке учинили, како је навела „болним, нехуманим и тешким“.

Лончар је рекао да је преминула девојка имала, на основу званичне дијагнозе, најмалигнији тумор где је проценат преживљавања до један одсто или годину дана.

златибор лончар
Златибор Лончар/Фото: К. Каменов/РАС Србија

– Била је у једокреветној соби на институту, примала је терапију која се даје у целом свету, терапија која постоји за ту болест, која је доступна. Имала је приватан број телефона доктора који је лечио и ког је могла да позове кад год хоће. Оно што ја знам што се издешавало у Турској да је доктор добио поруку захвалности за то послали су му и неко писмо захвалности – изјавио је Лончар.

„Питао сам за замерке, али тога није било на местима где је она лежала. Морам да се оградим, причам о чињеницама, оно што је мени доступно, што сам тражио“, рекао је министар новинарима у Београду.

Додаје и то да здравствени систем у Србији „никоме неће давати лажну наду“, да се данас често дешава да поједине болнице у свету узимају много новца пацијентима, а да знају да помоћи нема.

„Ми нећемо рећи да нешто можемо да излечимо, да можемо да помогнемо а да то не може. То се у Србији неће радити док сам ја министар“, нагласио је Лончар.

Мајка која је изгубила највољеније биће, како каже, има право да каже шта год мисли и све што јој је на души, јер се десила немерљива трагедија.

Млада новинарка Марина Ковачев преминула је 24. априла после тешке малигне болести на медицинској клиници у Истанбулу, а лечила се на Клиници за неурохирургију Клиничког центра Војводине у Новом Саду, Клиници за радиологију Института у Сремској Каменици и у Београду. Њена мајка, Светлана Бошковић, у отвореном писму министру Лончару навела је да је током лечења њена кћерка доживела „потпуну незаинтересованост веома познате докторке у Београду, која је пацијенткињи поручила да је пребукирана, да мора и на годишњи, па ако хоће нека дође у августу, септембру“.

Она је Лончару скренула пажњу на то да је после операције 28. јуна 2017. године, Марина отпуштена после осам дана, те да јој је накнадно постављен и „спинални дрен, након чега је као интрахоспиталну инфекцију добила менингитис“.

Дрен изазаво брже ширење малигних ћелија

„Закључак турских лекара је да је управо постављање дрена изазвало брже ширење малигних ћелија дуж кичме. Отпуштена је без антиепилептичке терапије и добила је епи-напад крајем августа, који је довео до потпуног одузимања десне стране тела током зрачења“, написала је мајка.

Она је у писму, које је проследила и јавности, навела да су јој доктори у Србији говорили да буде „дозирано позитивна“, да су медицинске сестре биле веома нељубазне и дрске, а психолог јој је лично рекла да не зна како да јој помогне.

„Ставили су јој пелене, које сам јој често ја мењала. Уписивале су измишљене вредности температуре и притиска предамном, без устручавања. Спремачице су тешке и непокретне болеснике опомињале да су неуредни и тражиле да сами спремају собе, такође не обраћајући пажњу на мене. Скренула сам пажњу да видим капсулу коју сам испустила пре три недеље испод кревета, при чему ми је спремачица објаснила где се налазе метле и остали прибор, па ако ми смета… Изнајмила сам инвалидска колица, постојећа се скоро нису могла гурати до апарата за зрачење“, написала је Бошковић у отвореном писму.

златибор лончар

„Снађите се“

После кратког побољшања, Маринино стање се погоршало почетком марта, када је после лечења цитостатицима на Клиници за интерну онкологију у Сремској Каменици отпуштена уз савет „снађите се“ и „купите наруквице против мучнине“, пише у писму.

После свега тога, породица ју је сместила у приватну болницу, а лечила се и у Турској, у болници „Санте плус“, а новац за помоћ сакупљан је уз помоћ акција и смс порука. Од преосталог прикупљеног новца, породица ће формирати фонд у Маринино име и финансирати унапређење здравствене заштите у Бечеју и хуманитарне и друге пројекте Бечејског удружења младих БУМ које је Марина основала и у којима је лично учествовала, саопштила је породица.

Блиц