Човек који је својом крвљу СПАСИО МИЛИОНЕ ЖИВОТА последњи пут донирао

Добровољни давалац ретке групе крви последњи пут донирао. Џејмс Харисон из Аустралије који је, захваљујући ретком типу крви спасио, како се верује, животе преко два милиона нерођене деце којој је био потребан анти-Д имуноглобулин, дао је у Сиднеју последњи пут крв.

добровољни давалац крви
Фото: Shutterstock – илустрација

Добровољни давалац крви из Аустралије који је, захваљујући ретком типу крви спасио, како се верује, животе преко два милиона нерођене деце којој је био потребан анти-Д имуноглобулин, дао је у Сиднеју последњи пут крв.

Тај 81-огодишњак је упорно давао крв кроз 63 године, објавио је Црвени крст те земље.

Окружен мајкама и њиховим бебама, Џејмс Харисон је медицинској сестри пружио „златну руку“ како би му последњи пут извадила крв, посебну по томе што константно производи високе нивое антитела, вредних у производњи анти-Д ињекција.

Од његове плазме производи се анти-Д имуноглобулин који се даје Рх негативним мајкама по рођењу Рх-позитивног детета, чиме се спречава развој Рх антитела.


Мајке и деца понекад немају компатибилна обележја крви, као што је случај кад су деца Рх-позитивна, а мајка Рх-негативна.

Након рођења Рх-позитивног детета, Рх-негативна мајка добија ињекцију анти-Д имуноглобулина како би се спречило стварање антитела која би напала црвена крвна зрнца Рх-позитивне деце у будућим трудноћама.

Харисонове донације помогле су аустралијским мајкама, њих више од два милиона, да на свет сигурно донесу своје бебе, објавио је Црвени крст.

Харисон је инспирацију за добровољно даривање добио када је имао 15 година, када је требао 13 литара крви током велике операције. То га је навело да почне да донира крв чим је напунио 18 година, 1954. године, пуно раније него што су научници открили ретку комбинацију Рх-негативне крви и анти-Д антитела у његовој крви.


Н1

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.