За обнављање и лечење организма – САН СЕДАМ ДО ОСАМ ЧАСОВА у правилном ритму

Сан – Наше здравље је повезано са природном која нас окружује. Ако желимо да достигнемо оптимално здравље треба да пратимо природни ритам који је успостављен. У нашем организму постоје разни биоритмови, као на пример месечни (код жена), а најважнији је циркадијални или дневни ритам који прати излазак и залазак сунца.

сан
Фото: илустрација

Обнављање и лечење организма се нарочито одвија док се одмарамо. За умножавање ћелија је такође важан одмор, а нарочито за ћелије имуног система. За раст је такође важно умножавање ћелија, а да би дошло до умножавања потребан је хормон раста.

Заласком сунца у организму се појачано лучи хормон раста, као и хормон мелатонин који човека подмађује и регенерише. Залазак сунца уједно представља тренутак када би човеков организам требало да почне да се одмара, да би његова регенерација била квалитетна и успешна.

Ако је ауту потребна поправка, а ми га и даље возимо, он ће још више да се руинира. Тако и ако човек треба да се одмара, а то не ради, онда руинира своје здравље.

На графикону испод може се видети варирање лучења мелатонина (хормона који нас подмлађује и регенерише) у нашем организму током дана. Запажамо да његово појачано лучење почиње заласком сунца, а да се врхунац достиже у 2 сата ујутру. Појачано лучење траје све до јутра – до изласка сунца. Закључак је једноставан: Идеално је да се људи одмарају по обрасцу који је био доминантан код већине људи до пре око 100 година када се одлазило на спавање између 20 и 21 сат увече, а устајало између 5 и 6 сати ујутру. То је био образац одмарања док су људи већински живели у природи и радили пољопривредне послове.

Али, као и друге лоше навике које упражњава савремени човек, тако је и питање одмора аспект о којем многи јако мало знају и знање примењују.

Поред дневног (циркадијалног) ритма постоји и седмични (циркасептански) ритам. Било би веома добро да се сваки човек одмара током једног дана у седмици.

Поред сна или ноћног одмора, и једног дана у седмици, потребно је да се одмарамо и током сваког дана – један одређени временски период. Одмарати се преко дана не значи “ништа не радити”, но запослити ум лепим стварима које ће духовно да нас охрабре и препороде. То може бити дружење са добрим људима, читање добре литературе, слушање духовне музике или нека слична активност.

сан
Кретање нивоа мелатонина у току 24 х/Фото: sleepfoundation.org

Искуство многих људи који су физички активни је да када оду раније на спавање, много лакше поднесу сутрашње активности и много се свежије и снажније осећају. Овај модел се врло лако може тестирати, баш као и питање исхране, и врло брзо се могу уочити велике користи од њега.

Хронограф/Тинктуре Др Шулца