Јерусалем пост: Хрватско ОЖИВЉАВАЊЕ НЕОФАШИЗМА

Израелски дневник „Јерусалем пост“ објавио је коментар под насловом „Хрватско оживљавање неофашизма“, а у тексту аутора Мајкла Фројнда се истиче да је Хрватска „дом можда највећег и највише прожимајућег оживљавања неофашизма у протеклим деценијама“ у целој Европској унији.

хрватски неофашизам
Загреб, архивска фотографија

„Упркос расту тог покрета и све гласнијем присуству у јавном животу Хрватске, те претњи коју представља за стабилност Западног Балкана и шире, западни и европски званичници учинили су мало како би осудили овај забрињавајући тренд“, пише Јерусалем пост, који комеморацију код Блајбурга наводи као истакнути пример савременог хрватског неофашизма.

Цитира се из говор председника хрватског сабора Гордана Јандроковића, који је ове године у Блајбургу изјавио да „данас одају почаст цивилним и војним жртвама“, уз објашњење да се иза те наоко бледе изјаве крије „застрашујуће дивљење кољачком профашистичком усташком покрету, који је одговоран за смрт више десетина хиљада Јевреја, Срба, Рома и других људи током рата“.

„Одавати почаст убијеним усташким војницима је чин моралне пропасти, којим се желе пребрисати злочини ратног режима зла иза којега је остало наслеђе бруталности и крвопролића“, наводи утицајни израелски дневник, преноси хрватски портал Индекс.

Јерусалем пост истиче како је „срамота да хрватска Католичка црква и државне власти активно учествују у том догађају сваке године“, те да је неприхватљиво што аустријске власти одобравају његово одржавање.

Лист напомиње да се Хрватска никада није како треба суочила с наслеђем НДХ, те превладава став како су Хрвати у Другом светском рату били само жртве, а не и починитељи злочина.

„Још горе, приметан је пораст носталгије за усташама у савременој Хрватској, с редовним и отвореним изразима неонацизма и фашизма у јавности“, констатује се у тексту.

Наводи се да су неки политичари осудили те појаве, али да се не чини довољно на едукацији младих о ужасима усташког режима.

На крају коментара у Јерусалем посту констатује се да улазак у Европску унију није помогао у томе да се „умире антисемитски и антисрпски екстремизам и мржња који прожимају хрватски јавни живот“, те да ћутање ЕУ у овој теми погодује „поновном успону фашистичке претње на Балкану“.

Танјуг