Убијени руски новинар ИПАК ЖИВ!

Начелник Службе безбедности Украјине (СБУ) Василиј Грицак изјавио је да је новинар Аркадиј Бабченко, на кога је покушано убиство 29. маја, ипак жив.

аркадиј бабченко
Начелник Службе безбедности Украјине Василиј Грицак, руски новинар Аркадиј Бабченко и државни тужилац Јуриј Луценко на конференцији за новинаре у Кијеву/Фото: Ројтерс

Он је рекао да је СБУ спречила покушај убиства Бабченка.

„Спречили смо убиство Бабченка специјалном операцијом“, рекао је Грицак, после чега је пред новинаре изашао сам Бабченко.

Бабченко је изјавио да је покушај убиства припреман два месеца, што је резултирало специјалном операцијом СБУ. Он је рекао да му је пре месец дана саопштено да је наручено његово убиство и предложено му је да учествује у специјалној операцији. Према његовим речима, операција је припремана два месеца.

„Желео бих да се извиним због свега што сте морали да преживите и што сте морали да прођете… Посебно бих желео да се извиним својој супрузи за пакао кроз који је прошла ова два дана“, рекао је Бабченко.

Медији су синоћ објавили да је новинар Бабченко убијен јуче у Кијеву.

У Кијеву ухапшен организатор убиства новинара Бабченка

Организатор убиства новинара Аркадија Бабченка ухапшен је у Кијеву и у току је његово испитивање, изјавио је раније у току дана начелник Службе безбедности Украјине Василиј Грицак.

„Пре око три сата ухапсили смо организатора овога злочина. Тренутно се он испитује и врше претреси његовог места пребивалишта, као и привременог боравка“, рекао је Грицак на конференцији за медије.

Претходно је, такође, начелник полиције у Кијеву саопштио да је убица новинара Аркадија Бабченка имао саучесника и да се његова улога утврђује.

Да, било их је више од једног. Сада утврђујемо улогу и да ли је неко покривао стрелца“, одговорио је Кришченко на телевизији „112 Украјина“ на питање да ли је убица имао саучеснике.

И начелник полиције Украјине Сергеј Књазев потврдио је да је убица имао саучесника.

„Извршилац је високо професионални убица, али он сâм није могао да испланира овај злочин“, рекао је Књазев.

Новинар Аркадиј Бабченко, који је имао држављанство Русије, од 2017. године радио је на телевизији АТР у Кијеву на којој је водио ауторски програм. Јуче је саопштено да је новинар убијен 29. маја на степеништу своје зграде. Украјинска полиција покренула је кривични поступак према члану „убиство с предумишљајем“. Разматрају се неколико верзија, укључујући и професионална делатност новинара.

Москва је оштро осудила убиство и позвала Кијев да га објективно и детаљно истражи. Портпарол руског председника Дмитриј Песков изјавио је да је Украјина постала опасно место за новинаре — њих убијају, прогањају и затварају због професионалне делатности.

Спутњик