УКИНУТА ослобађајућа ПРЕСУДА Насеру Орићу – Поново МОРА у судницу

Апелационо веће суда БиХ одлучило. Укинута ослобађајућа пресуда команданту такозване Армије БиХ у Сребреници. Насер Орић ослобођен је на Суду БиХ 9. октобра прошле године.

насер орић
Фото: Курир

Апелационо веће Суда БиХ укинуло је ослобађајућу пресуду ратном команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу, потврдио је Новостима извор близак Суду БиХ. Званично нам је одговорено да је суд „донео и отпремио другостепену одлуку, а јавност ће бити благовремено информисана, одмах пошто буде достављена свим странкама у поступку“.

Према незваничним информацијама, Орићу је пресуда укинута за све три тачке оптужнице по којима је био ослобођен и сада следи ново суђење.

– На Апелационом већу је да донесе одлуку да ли ће се суђење вратити Суду БиХ, или ће се судити пред Апелационим већем. У новом суђењу неће се изводити поново сви сведоци – каже за Новости извор близак Суду БиХ.

Суд БиХ донео је ослобађајућу пресуду 9. октобра прошле године. Судило се ратном команданту тзв. Армије БиХ Орићу и припаднику Армије Сабахудину Мухићу, и то по оптужби за злочин против ратних заробљеника у Братунцу и Сребреници 1992. године, односно за злочине у селима Залазје, Лолићи и Куњерац. Орић и Мухић били су оптужени да су 1992. године убили тројицу заробљених Срба, Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића. У Средњем Подрињу, у зони Орићеве одговорности убијено је 2.428 Срба.

Тужилаштво БиХ је против Насера Орића и Сабахудина Мухића подигло оптужницу 27. августа 2015. године.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић изјавио је да та установа не може да коментарише ослобађајућу пресуду Орићу и Шабахудину Мухићу.

– Када добијемо писани отправак пресуде уложићемо жалбу на ослобађајућу пресуду – најавио је тада Грубешић.

Насер Орић је ухапшен 10. јуна 2015. године на граници Француске и Швајцарске по захтеву Србије која је потерницу за њим расписала 2014. године.

Неколико дана после хапшења Швајцарској је достављен формални захтев Србије за изручење. Међутим, захтев за изручење је поднело и Тужилаштво БиХ наводећи да против њега спроводи истрагу већ седам година.

Орић је изручен Босни и Херцеговини.

Иначе, Орић је и у Хашком трибуналу био оптужен за злочине почињене на подручју Сребренице и околних села од децембра 1992. до марта 1993. године.

Првостепено је осуђен на две године затвора 2006. године, али је Апелационо веће 2008. године ослободило Орића налазећи да првостепено веће није имало све неопходне доказе да Орић буде осуђен по командној одговорности.

Ко је Насер Орић?

насер орић
Фото: printscreen

Насер Орић, којег Бошњаци сматрају ратним херојем, а Срби злочинцем, ухапшен је 10. јуна 2015. у Берну по потерници Србије, на путу за Швајцарску, где је требало да присуствује обележавању 20. годишњице злочина у Сребреници.

Србија је потерницу за Орићем расписала 2014, због сумње да је починио кривично дело ратног злочина над српским становништвом у Сребреници 1992.

Орића је Хашки трибунал 2006. године осудио за ратне злочине по једној тачки оптужнице на две године затвора за индиректну одговорност за смрт седам и мучење 11 српских заробљеника у периоду од 1992. до 1993. године.

После жалбе на пресуду, Орић је 2008. проглашен невиним, пошто је Апелационо веће у Хагу тада закључило „да нема сумње да су тешки злочини почињени над Србима у Сребреници у периоду од септембра 1992. до марта 1993, али да „доказ да су злочини почињени није довољан за изрицање казне појединцу“.

Орић је средином 1980-их година, пре распада Југославије, био припадник специјалних јединица ЈНА за атомску и хемијску одбрану. Потом је завршио шестомесечни курс у Земуну и радио у полицијској станици Савски Венац у Београду као приправник током 1988. да би потом као члан полицијске јединице за специјалне акције, имао обуку још две године.

Орић је 1990. пребачен на Косово и Метохију као члан јединица за специјалне акције МУП-а, а по повратку у Београд, како су известили тада медији, био је телохранитељ Слободана Милошевића, а током 9. марта је учествовао у хапшењу Вука Драшковића.

насер орић
Фото: screenshot

У „медијској биографији“ наводило се и да је ноћу радио на улазу у познату београдску дискотеку „Метро“ у Кнез Михајловој улици.

Каријеру у БиХ почиње у августу 1991. године у полицијској станици на Илиџи, на периферији Сарајева да би потом био прекомандован у полицијску станицу у Сребреници где је наредне године унапређен у шефа полицијске станице у Поточарима.

По избијању рата у БиХ Орић је 20. маја 1992. постављен на функцију команданта Штаба Територијалне одбране у Сребреници, а од 1. јула 1992. и за члана Ратног председништва Сребренице.

Предводио је, тврдили су медији уочи суђења у Хагу, многобројне нападе на више од 50 српских села 1992-1993, у општинама Братунац и Сребреница. Орић је, са сарадницима у јулу 1995, пре него што је војска Републике Српске заузела Сребреницу, евакуисан хеликоптером на подручје под контролом Армије БиХ.

Орић и Мухић оптужени су за злочин над ратним заробљеницима на подручју Братунца и Сребренице.

Према оптужници, Орић, тадашњи командант, и Мухић, припадник Армије БиХ, су 1992. године у местима Залазје, Лолићи и Куњерац убили три заробљеника српске националности.

насер орић
Фото: Printscreen

Новости/Хронограф