ИСПЛИВАО СПИСАК АПЛИКАЦИЈА КОЈЕ ВАС ПРИСЛУШКУЈУ! Снимају чак и док вам је телефон у џепу, ево и како да то зауставите!

Откривено који је софтвер одговоран за прислушкивање корисника преко телефона.

прислушкивање
Фото: Илустрација

Чињеница да нешто тј. неке апликације, сервисе и опције желите да користите бесплатно, повлачи за собом другу, а то је да нешто морате да дате том неком чији сервис користите бесплатно – своје податке најчешће!

Често се Гугл циља као главни кривац, али ништа бољи нису ни Фејсбук, Инстаграм, ТикТок, Снапшот и друге бесплатне апликације и друштвене мреже.

Већина њих користи специјализоване алате за сазнавање више информација о вама самима, како би на основу њих имали прилику да вам пласирају релевантне рекламе – на основу ваших личних избора и навика. За то се најчешће користи софтвер Алфонсо, младе истоимене стартап компаније, који сарађује са више од 1.000 популарних апликација и игара, међу којима су и софтвери намењени деци.

Фото: Илустрација

Више од 250 апликација и игара, који користе Алфонсо софтвер доступно је директно кроз Гугл Плеј, док је мањи део доступан путем AppStore продавнице. Остатак се користи “на упит“, објавио је амерички лист The New York Times. Иако ова компанија није објавила званичан списак апликација и игара са којима сарађује доказано је, тврди британски The Independent, да су игре Pool ZD, Беер Понг: Трицксхот, Real Bowling, Strike 10 Pin и Honey Quest неке од њих.

Уколико желите и сами да видите неке од игара и апликација, које користе овај софтвер у Гугл Плеј продавници куцкајте Alphonso automated и Alphonso software.

Оно што Алфонсо ради јесте да активира микрофон корисниковог телефона чак и кад апликације на којима је инсталиран нису активне (раде у позадини) и слуша оно што он ради, док гледа телевизију, чак је у стању да разлучи аудио сигнале из џепа. Компанија јасно наводи да не снима ништа од података, да не чува никакве записе о подацима, као и да је коришћење апликације јасно објашњено у Политици пословања и да корисници самостално пристају на праћење њихових активности.

Алфонсо једноставно од тога што слуша прави тзв. “аудио потписе“, које упоређује са звуковима, који допиру из окружења корисника – телевизија, интернет, радио, музика… – и тако проналази сличности и интересовања корисника. Уколико се аудио потписи поклопе са нечим што се чује из другог извора звука кориснику је могуће испоручити релевантнију рекламу.

Важно је знати и то да Алфонсо не тумачи и не разуме конверзације људи нити их сакупља, софтвер једноставно тражи познате звукове, које би могао да препозна и доведе у везу са особом, којој пласира рекламе.

Како да искључите микрофон

Од прислушкивања микрофона се можете одбранити тако што ћете прочитати Услове пословања и функционисања сваке апликације, односно све оно што пише ситним словима пре саме инсталације, што је тежи начин. Лакши начин јесте да апликацијама забраните да приступају микрофону, осим уколико је то апсолутно неопходно. На Андроид телефону пратите путању: Settings >Apps & Notifications >Apps Permissions and Microphone. На iPhone уређајима то у радите пратећи мени Settings and Privacy.

Мондо