ОТКРИВЕН добро чувани план: Отварају се ЦЕНТРИ ЗА МИГРАНТЕ у Европи, али ВАН ЕУ. А ту смо ми

Курц, конзервативац који влада са екстремном десницом, није прецизирао коме би били намењени ти центри за мигранте, али његов дански колега Ларс Локе Расмусен наговестио је прошле недеље да разговара са неким земљама, укључујући и Аустрију, о отварању „заједничких центара“ намењених мигрантима који немају услов да траже азил у ЕУ или којима су одбијени захтеви за азил.

центри за мигранте
Фото: Илустрација

Беч — После данског премијера, и аустријски канцелар Себастијан Курц поменуо да се воде преговори да се у Европи, али ван ЕУ, направи центар за прихват миграната.

Последњих дана се у аустријским медијима помиње Албанија као земља која би могла да прихвати те центре. Упитан о томе аустријски канцелар је рекао: „Видећемо“.

Курц је за јавну телевизију ОРФ објаснио да на том плану ради Аустрија заједно са неколико земаља, а његова суштина је да се оснује центар за прихват миграната ван Уније, где би им била пружена заштита, али не и шанса за бољи живот.

Упитан о постојању таквог пројекта он је рекао да су у току напори да се ван ЕУ формирају центри за заштиту у које могу да буду смештене избеглице, али где им не би био понуђен „бољи живот у централној Европи“. „То је пројекат на коме радимо с малим бројем држава врло поверљиво да бисмо повећали његову изводљивост“, рекао је Курц за ОРФ.

Курц, конзервативац који влада са екстремном десницом, није прецизирао коме би били намењени ти центри, али његов дански колега Ларс Локе Расмусен наговестио је прошле недеље да разговара са неким земљама, укључујући и Аустрију, о отварању „заједничких центара“ намењених мигрантима који немају услов да траже азил у ЕУ или којима су одбијени захтеви за азил.

Последњих дана се у аустријским медијима помиње Албанија као земља која би могла да прихвати те центре. Упитан о томе аустријски канцелар је рекао: „Видећемо“.

Осим Албаније, земље које се налазе у Европи, а нису чланице ЕУ, јесу земље Западног Балкана.

Бета/АФП