Александар Вулин: ПОТРЕБНА ЈЕ ПОДЕЛА КОСОВА како би се зауставило стварање „Велике Албаније“

Сматрам да је разграничење најбоље решење за Косово и Метохију, каже министар Александар Вулин, и истиче да је реч о личном ставу.

подела косова
Патријарх Иринеј и министар Вулин -Успешна сарадња/Фото: spc.rs

Уверен је да би се таквим решењем осујетило стварање „велике Албаније“, коју, сад већ и као министар и политичар, види као највећу опасност за регион.

„Велика Албанија се мора зауставити на Косову. На КиМ се мора зауставити ширење Велике Албаније и мора се зауставити процес дестабилизације овог региона. Другачије није могуће“, рекао је Вулин за Танјуг.

Прецизира и да је разграничење као решење за косовски проблем само оквирна идеја, која би морала да се разради:

„Посебно је треба размотрити из угла питања шта учинити са Србима, који не би ушли у састав тог разграничења, шта са обавезама земаља које се налазе око нас….“.

Додао је да би такво решење морало да подразумева и гаранције да се Албанија и Косово после тога не могу ујединити, а Срби остати „разједињени“.

Питање је, примећује, да ли ће то бити могуће урадити, јер, како каже, много је фактора од којих то зависи, а пре свих – „шта каже српски народ, да ли се слаже или не, а онда наравно и шта ће рећи Албанци и велике силе“.

„Никада се промена граница не може радити без великих сила… Али, ако им је стало до трајног мира на Балкану, онда ће морати да поставе јасне границе и мораће да зауставе ширење Велике Албаније“, уверен је Вулин.

Министар наглашава, још једном, да је изнео лични став:

„Не могу да говорим у име Србије. Србија ће на крају о томе говорити. И свако решење које буде донето мораће да буде потврђено од стране народа“, рекао је Вулин.

Подвлачи да то што ће се о решењу за Косово и Метохију изјаснити грађани Србије не представља „скривање“ иза народа.

„У овој земљи, када позовете народ да каже нешто о ономе што радите, онда кажу – то је скривање иза народа, а када га не питате, када радите нешто што сматрате да је ваш политички мандат, онда кажу – е, ово је диктатура, у којој се народ ништа не пита“, указује министар одбране и председник ПС.

Према томе, такви нека се прво договоре, сами са собом, да ли да се народ пита или не, каже Вулин, и додаје:

„Ја сам за то да о таквим стварима народ мора да се пита, то су ствари које одређују нашу историју“.

Инсистира и на оцени да је идеја Велике Албаније дестабилизујући фактор у региону „број један“.

На питање о томе како види безбедносну ситуацију у региону, наиме, министар указује да је у неким деловима региона ситуација врло нестабилна, честе су промене власти, а владе слабе и под снажним утицајем спољног фактора. . . а резултат је крајњи национализам, „који увек проналази да су Срби за све криви, и да је сваки њихов неуспех заправо последица лошег утицаја Срба“.

Али, политика Велике Албаније је на првом месту на овом простору, ако причамо о факторима озбиљне дестабилзације региона.

„Велика Албанија није нешто са чиме ће се носити или носе само Срби, него је нешто о чему ће морати да размишља читав регион“, уверен је Вулин и додаје:

„Желим да упозорим Европу на Велику Албанију. На политику крви и тла, која се све чешће чује. На политику која се нужно сукобљава и са Србима, али и са другим народима, који живе на путу ширења Велике Албаније“.

Сматра и да би Европа требало озбиљно да схвати „Едија Раму када говори о једној земљи, са једним председником“.

Како је рекао, ма колико Рама после демантовао сам себе, ми видимо да су укинуте царине између наше аутономне покрајине КиМ и Албаније, као и да се тражи јединствен уџбенички програм за све средине где год живе Албанци, а у дражавама у окружењу се тражи да Албанци, без обзира на величину, имају права као да су већинско становништво „или пола – пола, у најмању руку“.

Оценио је да Европа не сме да понови грешку из 90-их када је у БиХ био одред „Ел муџахедин“, чији припадници су први почели са застрашујућом праксом одсецања глава хришћанима, управо у Босни, на Озрену.

„Не у Сирији, или у Ираку. Тада је Европа мислила да је довољно то зло исламског тероризма ‘нахранити’ Србима и да ће то стати ту где су Срби, не схватајући да се они не боре против Срба, већ против хришћана“, рекао је Вулин и поновио да Европа сада нема права да на то ћути.

„Пошто је тада ћутала и није разумела, сада нема право да ћути и да се прави да не разуме да постоје политички кругови који хоће да направе Велику Албанију. Она је највећа опасност на овом простору и ако не буде заустављена док је још политичка идеја, мораће да се зауставља касније када ће бити много скупље и много теже“.

Истовремено, Србија је уз све то на сталном удару оних који настоје да је дестабилизују.

Разлог томе види у чињеници да је њен председник, Александар Вучић, „нетипичан европски лидер“, јер је јако тешко наћи његовог колегу који има такав ауториотет и поштовање свог народа и толико победа на изборима.

„Такав човек, који води Србију и систем, није драг већини сила. Они желе нестабилну политичку ситуацију у нашој земљи, у којој ће бити више малих политичких актера, који ће се највише плашити избора и мораће да прихвате све што им се из неких амбасада каже“, рекао је Вулин и подвукао да са Вучићем тако не може, јер је увек спреман да пита народ на изборима шта жели и увек подршку добија.

„Наравно да је процес дестабилизације трајан и не мисле да престану докле год не добију полтичку сцену у Србији као 2000. године са једно 13 потпредседника владе, и једно 40-ак странака које чине владу и већину, коју можете да сруштите када год хоћете“, уверен је Вулин.

Уверен је и да се све то ради плански, на шта је, каже, упозоравао, а ти његови ставови критиковани као претерани.

Према његовим речима, део те приче су управо и протести и блокаде, и ширење лажних вести о затрованој води у Београду, па и шпекулације по нестанку новинара Стефана Цветковића…

„Како један облик протеста пропадне, рађа се други и увек са истом организацијом и матрицом и увек када Александар Вучић треба да преговара о КиМ“, закључио је министар Александар Вулин.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.