ТУЧА ЕПИСКОПА У МАНАСТИРУ ДУБНИЦА! ФИЛАРЕТ: Атанасије ме је гурао и вукао за браду, али му опраштам!

Мирно и помирљиво владика Филарет потврђује да се немила сцена догодила, али негира да се бранио, викао и дозивао полицију.

Фото: Танјуг

Истина је да је владика Атанасије насрнуо на мене. Гурао ме је и двапут ме је повукао за браду. Док ме је нападао, дигао сам обе руке високо како случајно не бих узвратио. Још осећам горак укус овог догађаја. Владика Атанасије, међутим, мој је надлежни архијереј и – опраштам му.

Ово за Новости каже умировљени владика Филарет, после инцидента у манастиру Дубница код Нове Вароши где се сукобио са епископом милешевским Атанасијем (Ракитом). Мирно и помирљиво он потврђује да се немила сцена догодила, али негира да се бранио, викао и дозивао полицију.

– Срећа у несрећи је што су нападу присуствовала тројица свештеника, који су га одвојили од мене. Владика има доста проблема, и личних и епархијских. Зато му хришћански и чистог срца – опраштам. Нисам се, зато, поводом тога обраћао ни Патријаршији у Београду нити намеравам било шта да предузимам – наводи Филарет.

Инцидент се догодио прошле недеље у манастиру Дубница, око 17 часова, током вечерњег богослужења. Сукобу је претходио краћи разговор двојице архијереја, који се претворио у размену тешких речи.

– Кратко је све трајало, а служба није ни прекидана. Било ми је изузетно непријатно, највише због окупљеног народа. Срећом све се брзо смирило – описује владика Филарет.

Умировљени милешевски владика каже да неће тражити одговорност епископа Атанасија, а не очекује ни да ће сам трпети последице.

– Одавде ја заиста немам куд. Дедовина ми је уништена у последњем рату, а као монах од имовине немам ништа. Уколико ме отерају и из манастира Дубница, ја могу само код владике Артемија – наводи бивши милешевски владика.

Са чела Милешевске епископије владика Филарет смењен је 2015. године, када је престала и његова активна црквена служба. Одлуком Сабора СПЦ, на његово место прошле године устоличен је епископ Атанасије (Ракита). Без обзира на наводне злоупотребе у раду, Филарет није напустио епархију. Као трајно место боравка одређен му је манастир Дубница код Нове Вароши, где се и догодио инцидент чији су актери бивши и садашњи владика.

туча епископа
Епископ Атанасије (Ракита)/Фото: Зорана Јевтић

Епископ Атанасије (Ракита)

Атанасије, чије је световно име Светко Ракита, епископ је милешевски од 2017. Био је викарни епископ хвостански од 1999. до 2013. и епископ бихаћко-петровачки од 2013. до 2017. До 25. године предавао је у манастиру Крка, а потом је премештен на Косово и Метохију, у Призренску богословију. Тамо је остао 11 година. У Београд је дошао 1994. године на позив патријарха српског Павла.

туча епископа
Умировљени Епископ Филарет (Мићовић)/Фото: Зоран Шапоњић

Епископ Филарет (Мићовић)

Епископ Филарет, рођен је као Јеленко Мићевић, био је милешевски епископ СПЦ дуги низ година, од 1999. године па све до 2015, када је, упркос свом противљењу, скинут с епископског трона Милешевске епархије. Широку препознатљивост стекао је у вртлогу босанског рата. Слика Епископа Филарета са ратишта у мантији, са пастирским штапом и митраљезом обишла је свет. Њему је био забрањен улазак у више европских држава због сумњичења за помагање хашким бегунцима.

Р. Драговић, Новости