БЕОГРАД ОСТАЈЕ БЕЗ ТРОЛЕЈБУСА? После 70 година троле би могле да оду у историју јер стижу НАСЛЕДНИЦИ

Дуже од седам деценија градски превоз у Београду се не може замислити без тролејбуса, али би наредних година тролејбуси, популарне троле, ипак могле да оду у историју!

тролејбуси
Фото: П. Димитријевић, РАС Србија

Нешто више 80 тролејбуских возила саобраћа свакодневно на седам линија, а према најавама градских челника, њих би у догледној будућности, зависно пре свега од финансијских могућности, могли да замене електробуси.

Како је Горан Весић изложио у експозеу приликом избора за заменика градоначелника, Београд ће у наредне две године набавити 200 нових аутобуса, од којих ће 50 бити зглобни, као и 20 минибусева и 80 електробуса.

– Набавка електричних аутобуса је посебно важна јер ћемо њима заменити тролејбусе, што значи да ћемо да укинемо мрежу. То ради и Москва, као што је градоначелник Собјанин рекао Синиши Малом и мени кад смо га посетили пре две године – рекао је тада Весић.

Слично је најављивао и бивши градоначелник Синиша Мали у априлу, пред истек мандата.

– Град Београд се бори за што већи број електробуса, тренутно их имамо пет, али ће их до краја године бити још 80.

тролејбуси
Дуже од седам деценија на улицама/Фото: Емил Чонкић/РАС Србија

Београд је први град у Европи који је имао једну линију јавног превоза у потпуности покривену електробусима. Када набавимо још 80 возила бићемо европски рекордери по том питању – истакао је том приликом Мали.

Иначе, идеја о увођењу тролејбуског саобраћа у Београду је постојала још пре Другог светског рата. Тада је Дирекција трамваја и осветљења у два наврата, 1938. и 1940. године расписала лицитацију за набавку одређеног броја возила. Ипак, пројекат није реализован, а разрушени Београд ослобођење је дочекао са готово уништеном трамвајском инфраструктуром, тако да идеја о увођењу тролејбуса поново постаје актуелна. Одлучено је да се тролејбуском замени трамвајска линија 1 (Калемегдан-Савинац).

Први тролејбус свечано је представљен на првомајској паради 1947. године, а био је у питању модел “фијат 668”. Током седам деценија, београдским улицама саобраћало је 17 различитих модела овог превозног средста.

Пет електробуса на линији ЕКО 1

Електробуси, за сада, саобраћају само на једној линији, и то пет возила под ознаком Еко 1, која повезује Вуков споменик и насеље Белвил. Реч је о кинеским моделима из фабрике “Хајгер”, а дистрибутер је “Чериот моторс”.

тролејбуси
Електробус на линији ЕКО 1/Фото: Матеја Бељан/РАС Србија

Седам линија по престоници

Београд тренутно има седам тролејбуских линија – 19, 21, 22, 28, 29, 40 и 41. Шест од њих седам креће са Студентског трга ка периферним терминусима, а “четрдесетица” повезује Бањицу и Звездару.

Мутант троле

Поједини тролејбуси добили су надимак и “мутанти”. Наиме, на чешке трамваје деведесетих година уграђивани су фарови од “југа”, да би касније белоруске троле добиле фарове са расходованих руских модела.

Маша Милојковић, Блиц

1 коментар

  1. Srpija Today.
    Чист културоцид над србском расом,ништа ново, али као што су убили Желе зеку, тако су извадили калдрму, тако су направили депонију у Винчи.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.