НИКОЛИЋ НЕЋЕ ДА ИЗАЂЕ ИЗ ДРЖАВНЕ ВИЛЕ Незаконито ужива у 800 квадрата на Дедињу, а тек кад видите колико нас то месечно КОШТА

Бивши председник Србије Томислав Николић и после скоро годину и по дана од одласка с функције шефа државе одбија да се исели из резиденције у Ужичкој 23, сазнаје незванично Блиц.

томислав николић
Фото: РАС Србија

Николић са супругом Драгицом живи у вили на Дедињу од 800 квадрата иако му према функцији председника Националног савета за сарадњу са Русијом и Кином, на којој је сада, луксузна резиденција не припада. Упркос томе, Влада Србије не покреће питање његовог исељења.

Уочи председничких избора, априла 2017. године, било је речи о томе хоће ли се Николић други пут кандидовати. Како је процена била да нема шансе да победи у првом кругу, што је био најзначајнији критеријум за кандидатуру, Николић је рекао да ће се повући, али је имао услов – да настави да живи у Ужичкој 23.

– Само му је вила била важна и тада му се изашло у сусрет. Мислили смо да ће после извесног времена сам схватити да му ту није место, међутим, то се није догодило – открива извор Блица.

У плану је била и реконструкција луксузног здања, чак је био расписан и тендер за санирање крова и унутрашњости помоћног објекта у оквиру комплекса, али се од тога одустало.

томислав николић
Томислав Николић/Фото: РАС Србија

– Постојао је захтев за одређеним адаптацијама, септембра прошле године Управа за заједничке послове је расписала тендер за извођача радова, али се у међувремену, под притиском, од те замисли одустало – наводи наш саговорник.

Како сазнајемо, Николићима је сугерисано да би било добро да се иселе, да сваким продужавањем боравка у Ужичкој шаљу лошу слику, али они засад не разматрају ту могућност.

За одржавање луксузног објекта, те за рачуне за струју, обезбеђење и за особље које је ангажовано да би помагало породици бившег председника из буџета Србије месечно се издваја око пет хиљада евра.

Ни законом, као и ниједним правним актом није прецизирано до када председници после истека мандата треба да се иселе из резиденцијалног објекта, али су Николићеви претходници то чинили одмах после престанка мандата.

Ситуација је конфузна пошто Уредба о непокретностима за репрезентативне потребе Републике Србије одређује вилу у Ужичкој 23 искључиво као “резиденцију председника Републике”, без могућности да неки други орган или лице затражи ту вилу на коришћење. Иначе, закон каже да бивши шефови државе после истека мандата уживају у одређеним привилегијама. Неке трају само шест месеци до годину дана по истеку мандата, док се друге могу одужити и на више година, па и деценија, а све у зависности од околности.

Неке од привилегија су почасни назив „бивши председник Републике“, право на 80 одсто председничке плате док се не запосли или не оде у пензију, право да се врати на посао који је радио пре него што је изабран на функцију у року од три месеца. Бивши шефови државе имају и право на канцеларију, саветника и секретара онолико колико им је трајао мандат, исто толико и на службени аутомобил са возачем. Обезбеђење задржавају годину дана по истеку мандата или дуже ако је потребно. Могу да путују са дипломатским пасошем и имају приступ архивама из времена док су били на функцији.

Борис Тадић је током два мандата живео у кући у Лацковићевој улици, а иселио се одмах по престанку функције. Милан Милутиновић није користио резиденцију, али је зато Слободан Милошевић откупио вилу у Толстојевој 33 на Дедињу за смешних 2.000 немачких марака.

У влади без коментара

Иако се не зна по ком основу Томислав Николић као бивши председник и његова породица користе вилу у Ужичкој улици број 23, питање њиховог исељења још нико није покренуто. Блиц јуче није успео да сазна зашто Влада Србије не покреће питање исељења. Иначе, држава поседује три резиденције и 11 репрезентативних објеката и гостинских вила, а одлука о намени и становању до сада се разликовала од председника до председника и од премијера до премијера.

Ивана Мастиловић Јаснић, Блиц