ТЕНЗИЈЕ ЗБОГ МАНАСТИРА НА ПРЕВЛАЦИ: Хрвати у Црној Гори против обнове православне светиње

Хрватска мањинска заједница у Црној Гори успротивила се обнови православног манастира у власништву СПЦ на полуострву Превлака.

превлака
Фото: Светигора

Црногорска опозиција сматра да тим захтевом Хрватско национално веће (ХНВ) покушава да скрене пажњу са финансијских афера тиватске власти.

Хрватско национално вијеће (ХНВ) се, наиме, недавно обратило Министарству културе и Управи за заштиту културних добара због радова Митрополије црногорско-приморске на обнови манастира на Михољској Превлаци код Тивта.

У том већу, које води члан Председништва Хрватске грађанске иницијативе, која је чланица владајуће коалиције у Црној Гори, Звонимир Дековић, сматрају да се на том локалитету не смеју изводити радови.

Одборник Тиватске акције Миомир Абовић сматра да се тиме подижу међунационалне тензије, како би се скренула пажња јавности са одлуке тиватске власти да опрости 5,6 милиона комуналија „Порто Монтенегру“.

„Веће је привезак ХГИ-ја, коалиционог партнера и привеска Демократске партије социјалиста на локалном и државном нивоу. С друге стране, владајућа коалиција у Тивту је у веома деликатној политичкој ситуацији јер новопечени председник Општине Синиша Кусовац треба да потпише уговор о опросту 5,6 милиона евра накнаде за комунално опремање грађевинског земљишта Адриатиц Маринасу, а ускоро можда и додатних шест милиона евра“, рекао је Абовић.

Има ли ишта логичније него у таквој политичкој ситуацији распирити ватру неког потенцијалног међунационалног спора између Хрвата и Срба у Тивту, исконструисати неке тренутне несугласице и скренути фокус медијске пажње са опроста милионског дуга, казао је он и озвао Тивћане обеју страна да не наседају на такве провокације.

У отвореном писму Министарству културе и Управи за заштиту културних добара, Дековић је упозорио на месијске најаве да је на Превлаци направљена нова манастирска ризница и да је митрополит СПЦ Амфилхије најавио потпуну обнову средњовековног манастира Светог Архангела Михаила, чији су остаци видљиви на западном крају острва.

Из ХНВ су питали надлежне да ли је дозвољено на заштићеном археолошком локалитету градити или само извршити конзерваторске захвате.

Из Матице Боке оценили су да иницијатива ХНВ нема упориште у стварним чињеницама.

„Што даје посебно светло на вишак злурадости и истовремено мањак објективности. Изражавамо чуђење што су потписници писма Тивћани и Бокељи римокатоличке вере који далеко од тога да су стручни и упућени у ову тему“, кажу у Матици Боке.

Ипак, истичу, да би требало да су хришћани који би морали да разумију и баштине заједничке хришћанске вредности са својим пријатељима и комшијама православцима, чија је генерацијска жеља да се обнови култ овога светилишта.

Дековић, међутим, сматра да ДПС, као номинално грађанска партија, потпиривање међунационалног спора ставља у задатак националној групацији „која је њихов поуздани политички сателит“.

Одговарајући на допис Дековића, министар културе Александар Богдановић казао је да је Министарство средином 2017. образовало стручни тим за спровођење и праћење активности на манастирском комплексу.

„У састав тог тима су укључени најрелевантнији стручњаци из земље и региона, а чији је задатак био да на основу непосредног увида на терену и увида у стручну документацију, те налаза до којих се дошло у току спроведених археолошких истраживања и других активности, како у погледу карактера и обима истраживачких радова, тако и у погледу рјешења за презентацију и ревитализацију Манастирског комплекса Св. Арханђела Михаила на Превлаци код Тивта, са више аспеката (конзерваторски, културно-историјски, архитектонски, археолошки, музеолошки, статички…). Стручни тим је реализовао активности и сачинио извештај са закључцима“, казао је Богдановић.

Курир / Вијести.ме