Бивши војник сведочио о егзекуцији Бошњака у Сребреници

Бивши припадник снага босанских Срба Зоран Ерић испричао је пред судом у Београду како је помагао у прикривању тела неколико стотина Бошњака из Сребренице после масовне егзекуције током ноћи у хангару у селу Кравица 1995. године.

зоран ерић
Сахрана наводних сребреничких жртава у меморијалном центру у Поточарима 2018.

Зоран Ерић, бивши припадник снага босанских Срба изјавио је пред Вишим судом у Београду да је помагао у покривању тела око 200 до 300 жртава из Сребренице сламом, после масовног убијања током ноћи на пољопривредном добру у Кравици у Босни и Херцеговини у јулу 1995. године.

Према процени сведока, пред хангаром је видео између 500 и 1.000 мртвих Бошњака, не рачунајући оне који су били унутра.

„Нисам их бројао, мени се чинило да их је толико било”, рекао је Ерић суду.

Додао је да је те ноћи провео у штали поред хангара и да је чуо заробљене Бошњаке како, пре него што је пуцњава почела, вичу „Аллаху акбар” и да ће „голим рукама задавити четнике”.

Ерић је истакао да је касније чуо причу да су четири бошњачка заробљеника успела да надвладају и убију једног стражара Војске Републике Српске (ВРС), после чега су српске снаге почеле да пуцају у заробљенике, али је додао да он лично није видео овај инцидент.

Сутрадан су још два војника затражила његову помоћ да покрију тела испред хангара, јер су чули да се припадници УНПРОФОР-а приближавају том подручју, рекао је Ерић.

Два друга сведока су пред судом испричала како су, пошто је екзекуција завршена, транспортовали тела из Кравице у масовну гробницу у оближње село Глогова.

Возач камиона Остоја Станојевић је истакао да је, када је возио камион до Глогове, видео масовну гробницу у којој су се већ налазила нека тела.

Други возач, Крсто Симић, казао је да су га послали у Кравицу, али да му није речено који је његов задатак и да су припадници Територијалне одбране убацивали лешеве у његов камион.

„Видео сам ископано место за укопавање у Глогови … било је дугачко 50 до 60 метара, са рампом на спуштање на једном крају како би возила улазила”, рекао је Симић.

Додао је да му је крајем септембра или почетком октобра речено да се врати у Глогову да поново премести тела, овог пута у масовну гробницу у Зеленом Јадру.

Убиства у складишту у Кравици била су, наводно, један у низу масакара које су починиле снаге босанских Срба после пада Сребренице у јулу 1995. године.

Осморица бивших припадника Специјалне бригаде МУП-а РС оптужени су да су починили ратни злочин против цивилног становништва у селу Кравице 14. јула 1995. године.

Недељко Милидраговић, Алекса Голијанин, Миливоје Батиница, Александар Дачевић, Боро Милетић, Јован Петровић, Драгомир Паровић и Видослав Васић оптужени су да су организовали и учествовали у стрељању више од 1.300 бошњачких цивила у пољопривредном складишту у селу Кравица.

Тужилаштво Србије оптужило их је 2015. године, али је суђење почело тек у фебруару 2017. године, јер је одлагано више пута.

Филип Рудић, БИРН

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.