Зашто Путина НЕМА на Генералној скупштини УН?

Русију не представљају ни председник ни премијер. Инцидент са употребом појма Крим од стране руске делегације. У Москви кажу да је изостанак најављен још 24. августа.

ни председник ни премијер
Владимир Путин изостаје са Генералне скупштине УН

Русија је уз Кину једина земља на 73. заседању Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку коју не представља њен председник или премијер, што је изазвало питање зашто на овај скуп није дошао Владимир Путин. У Москви кажу да је још 24. августа Путинов портпарол Дмитриј Песков казао да председник Русије не планира да путује у Њујорк. Он је одредио да на овогодишње заседање иде министар спољних послова Сергеј Лавров, који има огромно искуство а својевремено је био представник своје земље у Савету безбедности ОУН.

Већ трећу годину заредом Путин апстинира од учешћа на заседању Генералне скупштине. Последњи пут је он био 2015. на јубиларном 70. заседању ГС УН, што је било признање међународној организацији у чијем је стварању учествовао и СССР којег је као државу у међународном организацијама наследила Русија. Путин је до сада посетио заседања Генералне скупштине 2000. затим 2003. 2005. и 2015. године.

Путин није објашњавао зашто не путује у Њујорк, али московски политиколози сматрају да у садашњој атмосфери међународних односа од овог путовања не би било користи. Свет већ добро зна ставове руског лидера, не само о главним међународним проблемима већ и о предлозима како да се они решавају. Путинов радни календар је и тако препун па му путовања која немају већег ефекта нису потребна.

У међувремену, руска делегација је имала инцидент у Њујорку јер им у припреми седнице Савета за људска права УН представници секретаријата нису дали да користе реч Крим! Руководилац руске радне групе Александар Молохов је испричао да је требало да се, по правилима, реферати дају раније и тада им је речено да у формулацијама не могу да користе Крим, већ „аутономна република Крим, Украјина“. Представници Крима, који сада припада Русији, нису хтели да послушају чиновнике секретарија ОУН.

Александар Молохов каже да се ипак нашао неко ко је посаветовао чиновнике да се утишају и руска делегација је изнела свој став о људским правима на начин на који су планирали.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров се нашалио у Њујорку када је председник Украјине грешком ушао у собу руске делегације ОУН. Петар Порошенко је ишао на други састанак, али је промашио врата и ушао у просторију за преговоре руске делегације. Видевши да је погрешио, Порошенко је брзо изашао и затворио врата. Лавров се нашалио рекавши: „Вероватно је кренуо у тоалет.“

Бранко Влаховић, Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.