ДЕЧЈА БАНДА ХАРА ПО ШАПЦУ Четворица синова бившег полицајца пљачкају радње, а НИКО ИМ НИШТА НЕ МОЖЕ

Шабачки трговци очајни су и немоћни пред необичном бандом на чијој су мети из дана у дан. Четворица малолетника, познати као браћа разбојници, краду све што им дође под руке, а руке су везане чак и надлежнима.

браћа разбојници
Фото: Screenshot

Како сведоче продавци, дечаци стари између седам и 14 година, ничим не наговештавајући своје намере, недавно су из једне радње у Шапцу украли три мобилна телефона. У радњу су, чини се, дошли са разрађеном тактиком – док је пажња раднице усмерена на муштерије, двојица прилазе пулту и пажљиво разгледају. Њихов најстарији брат гледа телефоне на суседној полици. У тренутку када се радница удаљава, двојица браће истовремено узимају по један телефон испод пулта.

– Кад сам се ја удаљила да услужим муштерије, они су узели прве телефоне у реду који су били ту. Један дечак је истрчао, али други је остао у радњи. Међутим, касније сам на камери видела да код њега нису ни били телефони. Ја сам потрчала, али сам схватила да су ми унутра остале муштерије. Уосталом, знам да њих закон штити па нисам смела ни да га задржим присилно у радњи нити да га претресем – прича очајна и бесна радница Јелена Станимировић.

браћа разбојница
Дечаци распоређени на позицијама вребају тренутак непажње раднице / Фото: Screenshot

Све су забележиле и надзорне камере – на снимку се види да један од дечака оба телефона ставља испод мајице и излази напоље, док његов брат остаје у радњи и наставља да гледа телефоне као да се ништа није догодило. Када су вратили снимак камере, видели су да су они долазили раније да извиде терен.

– На снимку се види да су долазили више пута. Приликом једног њиховог доласка нама је нестао телефон, али ми смо мислили да се негде изгубио. Међутим, после ове крађе све нам је кристално јасно – прича видно изнервирана радница.

браћа разбојници
Док старији брат чува стражу, млађа браћа узимају телефоне са пулта и стављају их под мајицу / Фото: Screenshot

Оштећени су успели да пронађу оца, који је, како сазнајемо бивши полицајац. Међутим, испоставило се да се он више не стара о њима.

– Када смо га позвали, он је рекао да је Центру за социјални рад дао изјаву, да он нема ништа са њима. Пријавили смо полицији и чекамо шта ће они урадити – прича Јелена.

Овај случај компликује то што се ради о малолетницима. У таквим ситуацијама први корак је саветодавно деловање Центра за социјални рад.

– Ради се о веома осетљивој популацији која није кривично одговорна. Уколико имамо сазнања да су деца млађа од 14 година извршиоци кривичних дела или су формираног асоцијалног понашања, саветодавним радом покушавамо да оснажимо породицу. Уколико тај метод не да резултате, орган старатељства може да изрекне корективни надзор родитељима, покретање поступка лишавања родитељских права и подношење кривичних пријава против родитеља основном јавном тужилаштву – каже Весна Брајић из Центра за социјални рад у Шапцу.

Међутим, код нас не постоје специјализоване хранитељске породице где би деца била смештена, већ су то установе социјалне заштите, за шта је потребна сагласност надлежног министарства.

Томе претходи утврђивање кривичне одговорности, на чему, како су нам потврдили, ради полиција и тужилаштво, уз сарадњу са Центром за социјални рад.

браћа разбојници
И раније долазили да извиде терен / Фото: Screenshot

И мајка укључена?

Како сведоче продавци, крађе из продавнице мобилних телефона нису једине. Према причи шабачких трговаца, у крађу са четворицом браће иде чак и мајка.

– Њих овде сви знају. Краду све што стигну. Њима је крађа постала саставни део дана – каже власница радње која се нашла на мети разбојника Мирјана Ђурђевић.

Мирјана Грубелић Чворић, Блиц