СЕКТЕ ХАРАЈУ НОВОСАДСКИМ УНИВЕРЗИТЕТОМ: Студентима мехатронике предавали о откривању Бога и Исусу Христу као „вај-фају живота“!?

Студенти новосадског ФТН-а добили књигу „Фасцинантни Исус“, због које „радикални муслимани прелазе у хришћанство“, пише портал Војвођанског истраживачко – аналитичког центра (Воице).

фасцинантни исус
Факултет техничких наука/Фото: ftn.uns.ac.rs

На Факултету техничких наука у Новом Саду јуче је одржано предавање гостујућег предавача Бернда Гомберта, на којем је студентима, између осталог, причано о Исусу Христу као вајфају (WiFi) живота, а студентима су подељене књиге „Фасцинантни Исус“.

Најављен је као „др Бернд Гомберт, стручњак из области мехатронике“, а заправо је дипломирани инжењер машинства и у његовој биографији нема помена доктората. За његово предавање је на сајту ФТН-а наведено да ће понудити „објашњење зашто мехатроника, као блиска интеракција између механике, електронике и софтвера мора да постане интелигентнија и самим тим аутономна“, а према речима присутних, студентима је причао о својим претходним суицидним намерама и томе како га је „касније Бог погледао“, а у делу свог излагања рекао да је суштина у – „АБЦ“, где је А Академија, Б основна знања о свему (Basics) и Ц Христ (Christ).

Такође је на самом крају предавања, један од аутора спорне књиге – Роланд Вернер, представљен само као „пријатељ предавача“, поделио студентима мехатронике књигу “Фасцинантни Исус – шта заиста можемо знати о Исусу”, којој је рецензент Вук Драшковић, а за коју Телеграф пише „да због ње радикални муслимани прелазе у хришћанство“.

Директор департмана за индустријско инжењерство и менаџмент, проф. др Бојан Лалић, рекао је у разговору за ВОИЦЕ да је „господин Гомберт одржао предавање на тему како је било договорено, с тим да је на крају убацио нешто личних импресија које нису биле у складу са темом и које нису биле предвиђене“.

фасцинантни исус
Промотивна фотографија аутора Роланда Вернера и књиге: Књига због које радикални муслимани прелазе у хришћанство

„Обично када организујемо гостујућа предавања, на основу биографије предавача, апстракта и наслова рада донесемо одлуку да ли тај неко има шта квалитетно да каже нашим студентима. У овом случају у питању је врло импозантна биографија, леп апстракт, занимљива тема и није било места тим импресијама на крају. То није било у складу са оним како ми организујемо предавања. У сваком случају, господин Гомберт ће упутити извињење студентима и организаторима“, рекао је Лалић.

Сазнајемо, наводи се у тексту портала ВОИЦЕ, и да је Гомберт у свом излагању помињао Министарство иновација Републике Србије и истакао „да је упознао министра, да су причали и да чак ни његова Немачка нема министарство иновација“. Министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић, јавности је познат по увредама и претњама упућеним ЛГБТ делу популације и по томе што се, према наводима КРИК-а, његово име нашло у „Рајским папирима“, а у његовој званичној биографији наведено је да је основао фирме „АБЦ електро“ и „АБЦ Славјански“, пише ВОИЦЕ.

ВОИЦЕ је најавио да ће на дну текста о овом случају приложити линк извињења предавача, за које је проф. Лалић рекао да ће накнадно бити достављено редакцији.

Инцидент с организовањем секташког предавања на Новосадском универзитету неодоливо подсећа на сличан случај из деведесетих година прошлог века и времена владавине Слободана Милошевића, када су широм Војводине организована „молитвена“ окупљања Пентакосталаца по спортским халама и концертним дворанама,  која су рекламирана на државним медијима у ударним терминима. Тако је на Новосадској телевизији у „Недељном поподневу“, водитељка угостила њихове проповеднике, најавила ову турнеју и одушевљено се распитивала о тој „новини“ по имену Госпел (енгл. Gospel = Еванђеље), коју нам је дотична секта дошла да проповеда.

У то време, главни саветник за верска питања „из сенке“ председника Србије био је управо Епископ новосадски и бачки Иринеј. Изгледа да је, како у прошлости, тако и данас, делатност Епархије бачке у борби против агресивних секти на завидном нивоу.

Лазар Човс, VOICE / Хронограф