Амерички професор: Сведок сам да су Срби у Призрену бежали од Албанаца – Разменом територија југ остаје без Срба

Професор америчког универзитета „Џон Хопкинс“ Едвард Џозеф, који је више од десет година радио на Балкану и био на Косову током самог НАТО бомбардовања 1999, рекао је да је био сведок тога како су Срби у Призрену бежали у цркву јер су их јурили „помахнитали Албанци који су палили све редом“.

едвард џозеф
Шеста београдска „НАТО недеља“ у Палати Србије/Фото: Танјуг

На последњем панелу првог дана шесте „Београдске НАТО недеље“, амерички професор Едвард Џозеф, као неко ко је видео како су Срби на Косову у Метохији патили, тврди да је нова историја почела осамдесетих година са председником Србије Слободаном Милошевићем.

„Становници тог подручја су живели у миру и покушавали да сачувају тај мир све док се Ослободилачка војска Косова није појавила са својим оружјем“, истакао је Џозеф.

Амерички професор наводи да председник Србије Александар Вучић, као и косовски Хашим Тачи имају потребу да на неки начин допринесу решењу питања Косова и да је потребно све више улагати у преговоре.

Говорећи о размени територија, Џозеф наводи да би то највише утицало на Србе јужно од Ибра, тако да се о корекцији граница не може говорити у овом случају, јер је до ње већ дошло.

„Четири општине у северном делу није корекција граница, јужна Србија не може бити корекција. Овде причамо о територији, а она је тако важна, јер су сви ратови и етничка чишћења вођени и почињени да би се освојила територија“, каже Џозеф и додаје да територија није неважна, него је центар конфликата у региону.

Тврди да је са разменом територија присуство Срба на југу готово.

„Не кажем да Дечани или Грачаница не могу да се заштите, али српска популација ће на југу нестати, јер је заштита коју Срби сада имају подржана уставом и не заснива се на територијалном интегритету Косова. Ако то укинете, губи се могућност заштите Срба и шаље се порука да ће им сваки Албанац рећи – ваше место више није овде“, сматра Џозеф.

едвард џозеф
Проф. Едвард Џозеф

Гостујући виши сарадник за Иницијативу будуће Европе Атлантског савета из САД Џефри Гедмин на панелу „Изазови који прате преговоре Београда и Приштине и утицаји на регионалну стабилност потенцијалног свеобухватног мултидимензионалног споразума“ у оквиру шесте „Београдске НАТО недеље“ истакао је да решење питања Косова „лежи у Бриселу, Паризу и Берлину“.

Танјуг