Убица Џона Ленона: Напокон осећам срам

0

Марк Дејвид Чепмен, убица Џона Ленона, коме је у августу одбор за помиловања десети пут одбио захтев за пуштање на условну слободу, рекао је да напокон осећа срам због онога што је учинио, пише The Rolling Stone.

марк дејвид чепмен
Фото: Courtesy New York State Department of Corrections and Community Supervision/Handout via REUTERS

Марк Дејвид Чепмен, убица Џона Ленона, коме је у августу одбор за помиловања десети пут одбио захтев за пуштање на условну слободу, рекао је да напокон осећа срам због онога што је учинио, пише The Rolling Stone.

„Пре 30 година нисам могао рећи да осећам срам, али сада знам шта је срам“, рекао је Чепмен на саслушању.

Како пише АП, додао је да је, како су године пролазиле, осећао све више и више срама.

Иако је саслушање пред одбором у Њујорку одржано у августу, транскрипт је објављен пре неколико дана. Одбор је одбио његов захтев, уз образложење да би то ублажило озбиљност његовог злочина, као и да би могло угрозити јавност, у случају да га неко нападне због освете.

На саслушању је препричао догађаје од 8. децембра 1980. године када је набавио Ленонов аутограм, па га убио неколико сати после. Рекао је да се борио с одлуком да ли да га убије или не, с обзиром да је Ленон био љубазан према њему.

„Био сам превише заокупљен том идејом. Сећам се да сам помислио: „Хеј, добио си аутограм на албуму, потписао ти га је, само иди кући“. Али, није било шансе да само тако одем кући“, рекао је Чепмен.

Убиство сада сматра бесмисленим, и истиче да је само тражио популарност, као и да није осећао никакво непријатељство према покојном Ленону.

Ипак, одабрао је да употреби шупље метке који су смртоноснији од обичног метка.

„Осигурао сам да га меци убију. Одмах после злочина био сам забринут да није патио“, рекао је.

Чепмену су последњи пут одбили условну 2016. године. Тада је одбор дао слично објашњење, истичући да би његово пуштање било неспојиво с добробити друштва, као и да би омаловажило озбиљност злочина, те да би то било подривање поштовања закона.

Хина

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.