„ДОБАР ДАН И ДОВИЂЕЊА“ Нишлија одустао од посла у Немачкој после САМО ЈЕДНОГ ДАНА

Нишлија Саша Цветић, помоћник главног техничара у нишком Клиничком центру један је од многобројних наших здравствених радника који су бољи живот потражили у Немачкој, али и један од оних који су се отуда вратили незадовољни понуђеном платом и условима рада.

саша цветић
Фото: Биљана Љубисављевић /Југмедиа, РАС Србија

Његова супруга и он су поверовали у причу о послу у здравственим установама у којима је све аутоматизовано и у којима се одлично зарађује и отишли у Франкфурт, али су се отуда вратили разочарани, наводе за Југмедиу.

– Мој посао у Немачкој трајао је један дан, јер тога дана када сам рекао „добар дан“ рекао сам и „довиђења“. Супруга, која је такође здравствени радник, издржала је 20 дана у познатој болници у Франкфурту и онда је дала отказ и вратили смо се у Србију – испричао је Цветић.

Његов посао у Франкфурту требало је да буде нега десетак, двадесет старих лица у старачком дому.

– Са послом се почиње у шест сати и током дана бринете о свим корисницима на једном спрату. Идете од гарсоњере до гарсоњере, радите се све послове, од грубе неге и купања до стављања протеза, прања зуба, храњења. То је веома тешко. Преко дана немате времена за предах – казао је Цветић.

За тај посао нето плата је 1.100 евра, а супруга и он су изнајмили стан од 45 квадрата за 850 евра месечно.

– Није ме било срамота да се вратим у Ниш и сада сам сигуран да посао у Клиничком центру који радим већ 32 године не бих мењао ни за један други. Сигуран сам и да од 100 наших људи који оду у Немачку један добије добар и добро плаћен посао – рекао је Цветић.

Директор Клиничког центра у Нишу Зоран Радовановић рекао је за Југмедиу да је од безмало 700 лекара те здравствене установе у последњих десетак година отишло у иностранство њих 14, док је од 1.700 медицинских сестара и техничара отишло педесетак, а вратило се сигурно 15 до 20.

саша цветић
Фото: Биљана Љубисављевић/Југмедиа, РАС Србија

– Неки су отишли да раде у старачким домовима, а то није исто као кад радите у Клиничком центру – изјавио је Радовановић.

Он је казао да су поједини здравствени радници из Ниша отишли у Немачку и друге земље западне Европе због усавршавања, али да за тим више нема потребе пошто нови Клинички центар има најсавременију опрему.

Југмедиа

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.