Певање уз гусле на Унесковој Репрезентативној листи нематеријалног културног наслеђа

Певање уз гусле, део нематеријалног културног наслеђа Србије, уписано је на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. Одлуку о упису гуслања донео је, 29. новембра, Унесков Међувладин комитет за очување нематеријалног културног наслеђа, на свом 13. редовном заседању које се одржава на Маурицијусу.

певање уз гусле
Певање уз гусле, део нематеријалног културног наслеђа Србије, уписано је на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, саопштили су данас из Министарства културе и информисања./ Фото: Драган Кујунџић, Танјуг

„Гусле су симбол српског народног памћења у дугој борби за одржање у прошлости, али нису само то. Нема данас народа у којем је овај древни елемент културног наслеђа живље присутан, поштован и вољен. Заслуге за такав статус припадају гусларским удружењима и бројним оданим слушаоцима широм нашег културног простора“, рекао је Драган Хамовић посебни саветник министра поводом уписа певања уз гусле на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.

Министарство културе и информисања је 2016. године препоручило надлежној стручној комисији номиновање гуслања на Унескову листу.

Номинацијски досије припремио је Центар за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду у сарадњи са Музиколошким институтим САНУ и уз подршку Савеза гуслара Србије, гусларских удружења, појединаца, локалних самоуправа, институција, невладиних организација и стручних удружења.

Певање уз гусле је трећи упис Републике Србије на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. Уписом се обезбеђује и боља међународна видљивост, а заједнице се подстичу да активно доприносе очувању и преношењу изабраног елемента сопственог наслеђа.

Уписом се обезбеђује и боља међународна видљивост а заједнице се подстичу да активно доприносе очувању и преношењу изабраног елемента сопственог наслеђа.

Вукосављевић: Унеско препознао део нашег дубоког културно

Певање уз гусле, део нематеријалног културног наслеђа Србије, уписано је на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, а министар културе и информисања Владан Вукосављевић каже да је то доказ да је један од битних делова дубоког српског културног језгра препознат од стране Унеска.

„Наша традиција и обичаји постају део светског културног наслеђа и то јесте и у симболичком и у фактичном смислу веома важна ствар“, изјавио је Вукосављевић Танјугу након свечаности отварања Културног центра Србије у Пекингу која је и започета наступом гуслара Раше Вучинића.

певање уз гусле
Гуслари /Фото: Срна

Певање уз гусле је, наглашава министар, део нашег националног и културног идентитета дугог трајања.

„Српска култура је слојевита што је последица преплитања различитих културних кругова, али је, с друге стране, и самосвојна, аутентична, аутохтона. Нема сасвим аутономне културе. Прича о култури је прича о културним преносима и разменама које дуго трају. Српска култура је као и све друге културе прво морала да прима зрачења са стране, да би та зрачења могла да преноси даље. Културе утичу једна на другу, обогаћују се, оплемењују и мењају и културно наслеђе чини темељ и данашње савремене културе“, нагласио је Вукосављевић.

Министар је рекао да је однос према културном наслеђу Србије добар, али да постоје бројне потребе када је реч о конзервацији, реконструкцији, представљању и дигитализацији.

Претходно су на Унескову листу уписани слава и коло.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.