А ГДЕ ЈЕ ШЕИК? Општина Лебане КУПУЈЕ ДВЕ КАМИЛЕ!

Становници општине Лебане имаће привилегију да током наредне године уживају у погледу на две афричко-азијске животиње – камиле, које ће за потребе Туристичке организације Лебане бити купљене из општинског буџета, потврђено је Југмедии.

камиле
Фото: Југмедиа

На идеју о куповини камила за општину, која нема зоолошки врт, дошла је најпре Туристичка организација Лебане с Бојаном Јовићем (СНС) на челу, чији је брат одборник у локалној скупштини, а зет његовог брата председник општине.

Идеја о камилама је преточена у План и програм рада Туристичке организације за 2019. годину, план је јуче усвојило Општинско веће, а данас Скупштина општине коју води Срђан Јовић, социјалиста, после чега се отишло на предновогодишње славље.

камиле
Камиле спадају о „основна средства“ – Набавка камила / Фото: Југмедиа

Председник Скупштине општине Срђан Јовић, као и председник општине Иван Богдановић, нису хтели да одговоре на телефонске позиве новинара Југмедие, а Бојан Јовић, замољен да појасни због чега се купују ове животиње и колика је њиха цена, изговорио само једну реч – „Важи“.

Непознато је за које се потребе купују камиле, будући да, како нам је потврдио један од одборника, на скупштини није било расправе ни по једној тачки дневног реда, а седница скупштине трајала је 10 минута, од 13 до 13,10 сати.

Горан Јањић, одборник који је избачен из редова СНС-а и бивши председник општине Лебане, није био на седници Скупштине, револтиран баш планом да се купе камиле.

„Куповати камиле у ситуацији када народ у Лебану гладује је ван памети и бахаћење власти. Просто, нисам желео да учествујем у таквом циркусу“, коментарише Јањић.

Такође није познато да ли ће функционери Лебана купити двогрбе или једногрбе камиле, али се, иначе зна да се цена једне животиње на тржишту креће око 3.000 евра, те да је за њен транспорт неопходна још толика сума.

камиле
Лесковац, Царичин град, мозаик – рестауратори / Фото: М. Ивановић

Иначе, претпоставља се да се камиле, које су у плану и програму Туристичке организације подведене под „основна средства“, купују за потребе туризма, а у атару ове општине се налази само једна, али вредна туристичка дестинација – арехеолошки локалитет Јустинијана Прима, у народу позантији као Царичин град.

Ова, као и неколико претходних власти Лебана годинама покушавају да од лесковачког музеја презуму право на управљање овим локалитеттом, у кога држава улаже огромна средства за арехолошка ископавања, рестаурацију и друга испитивања и који се налази под заштитом државе Србије.

На Царичином граду, који је био раскрсница свих путева у раној Византији, арехеолози су пре неколико година пронашли кости камиле, превозно средство у то време.

„Мислим да они планирају да туристима понуде разгледање локалитета на камилама, што би била права атракција“, сматра један од градских већника који захтева анонимност.

Но, таква могућност је просто неизводљива с обзиром да је локалитет са неколико мозаика заштићен и по њему може да хода само људска нога, па ако је истина да су камиле купљене за те потребе, готово је извесно да ће уложени новац бити бачен јер ће туристи на грбама ових животиња морати само да круже око Царичиног града као киша око Крагујвеца, будући да се са путева који овај недирнути уснули град окружују, може да види само шибље.

 Југмедиа