БАЛКАНСКО ОРУЖЈЕ УБИЈА БРИТАНЦЕ: Полиција немоћна! Криминалци снабдевају и ТЕРОРИСТЕ! (ВИДЕО)

Оружје прокријумчарено с Балкана и из источне Европе довело је до драматичног пораста илегалног оружја у Великој Британији, упозорава шеф британске полиције.

оружје
Фото: Илустрација

Полицијски начелник округа Мерисајд и главни задужени за озбиљан и организовани криминал Енди Кук тврди да се број пушака и пиштоља на британским улицама повећао ове године, али полиција страхује да ће наставити расти 2019.

Полиција, укључујући граничне полицајце, мучи се како би зауставила поплаву оружја које улази у земљу. Штавише, ситуација је тако озбиљна да је Национална агенција за криминал ЕнСиЕј (NCA) предузела изванредни корак и наложила свим полицијским снагама у Енглеској и Велсу – њих 34 – да појачају борбу против илегалног оружја.

Још један високи полицијски службеник рекао је да се у већини пуцњава у последње време користи „ново и чисто“ оружје, док је раније криминалцима било толико тешко да набаве оружје да би га они често „изнајмљивали“ једни другима.

Сада кријумчари оружја проналазе нове руте и иновативне методе за заобилазак граничне контроле, што чини оружје све доступнијим у криминалном подземљу.

„Ми у полицији очекујемо да се пораст новог ватреног оружја настави. Чинимо све што можемо. Нисмо у позицији да га можемо зауставити тако скоро. Полиција је уједињенија него раније, али величина проблема је таква да, упркос великом броју заплена ватреног оружја, очекујемо да ће понуда (илегалног оружја) бити континуирани проблем“, рекао је Кук за Гардиан.

Све више оружја долази из источне Европе и са западног Балкана, додао је, а оружје се често кријумчари тако да се у компонентама шаље кроз систем брзих пошиљки, навео је Кук. Будући да је с порастом онлајн трговине број пакета све већи, оружје је све теже пронаћи међу мноштвом пошиљки. Многи криминалци такође наручују оружје онлајн, преко „дарк веба“.

Док је оружје великим делом пореклом из источне Европе, на путу за Велику Британију најчешће пролази кроз Амстердам, који је главно чвориште за кријумчарење оружјем, тврди ЕнСиЕј. Пораст кријумчарења оружја је посебно алармантан јер и терористи најчешће набављају оружје из криминалних кругова, истичу противтерористички извори.

„Ако организовани криминал има ово оружје, није тешко веровати да ће их продавати и терористима“, рекао је Кук. О проблемима с којима се суочава британска полиција сведочи и случај из прошлог месеца: корумпирани гранични полицајац Сајмон Пелет осуђен је на 23 године затвора пошто је покушао да прокријумчари осам пиштоља, два револвера и муницију.

Иако је према последњим званичним подацима, онима за прву половину ове године, оружани криминал у Великој Британији пао за 5,5 одсто, стручњаци кажу да је ово само застој у тренду раста. Прошле године је оружани криминал порастао 11 одсто. При томе, полиција је на граници, односно у лукама и аеродромима, ове године запленила готово 8 хиљада ножева, двоструко више него годину дана раније.

Курир / Индеx.хр

 

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.