ХЕРОЈСКИ ПОТЕЗ Медицинска сестра из Новог Сада НА УЛИЦИ СПАСЛА ДВА ЖИВОТА

Барбара Негројевић Колар, медицинска сестра, успела је у последњих неколико недеља да направи два подвига вредна дивљења – ван дужности на улици у Новом Саду спасла је два људска живота.

барбара негројевић колар
Н. Михајловић, РАС Србија

Барбара каже да се само затекла у право време на правом месту, те да је више од приче о људском алтруизму брине чињеница како људи из добре намере, али са мало знања потпуно погрешно реагују у несрећним ситуацијама.

Први случај се десио пре неколико недеља, када је Барбара своје дете водила на тренинг, те се затекла на месту саобраћајне несреће, када је један комби ударио девојчицу.

– Сви су се успаничили, дете је имало теже повреде и требало га је збринути и смирити док не дође Хитна помоћ, што сам прво урадила. Но, требало је смирити и остале учеснике несреће, прво да се прибере мајка девојчице, али и жена сувозач у комбију која има кардиолошких проблема, а с мужем који је возио комби на сличан начин је изгубила своје дете и било им је тешко – каже Негројевић Колар.

барбара негројевић колар
Сестра Барбара / Фото: Ненад Михајловић, РАС Србија

Хитна помоћ је, срећом, стигла за око 15 минута, а вештином ове медицинске сестре избегнута је већа трагедија.

Оно што ју је ипак тада највише забринуло јесу савети пролазника који су хтели да девојчици у том стању, испоставило се после и са потресом мозга, дају да једе и пије, што би било погубно.

Други случај десио се прошле недеље, када се враћала кући са посла. Барбара је испред Српског народног позоришта наишла на једног момка коме је позлило. Затекла је другу двојицу младића како покушавају да га подигну, несрећни момак није био при свести и видело се да је приликом пада повредио ногу.

– Поставила сам га у седећи положај јер човек евидентно није био у стању да стоји. Међутим, он је добио епилептични напад. Ухватила сам га, држала га бочно и мерила му пулс. Опет су почели да стижу невероватни предлози пролазника да га подигнемо, што је погрешно, нудили су воду, сокове, једна жена чак и терапију од своје ћерке. Било је лоше време тих дана, хитну смо чекали пола сата, на крају је уз мене остао само још један младић, други су отишли. Људи се успаниче у таквим ситуацијама, желе што пре да се изгубе – наставља наша саговорница.

Барбара каже да је брине то што овакве трагедије могу да се десе у било ком моменту, на улици или у кући.

Људи би морали да знају како да реагују, каже Барбара, или да бар запамте неке основе из прве помоћи, јер то некоме може да спасе живот. Или за почетак да знају шта не треба да раде.

Потиче из лекарске породице

Барбара Негројевић Колар ради у Дому здравља у Амбуланти за болести зависности у Новом Саду.

– Из лекарске сам фамилије и те теме ме прате читав живот. Већ као одрасла особа одлучила сам да се бавим овим послом, 2012. године и у то сам ушла чистог срца – изјавила је она.

Александар Латас, Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.