ДРЖАВА „РЕКЕТИРА“ И МЛАДЕНЦЕ: НОВА ПРАВИЛА ЗА СВЕ КОЈИ СЕ ВЕНЧАВАЈУ ПОСЛЕ 1. АВГУСТА!

0

Од ове одлуке неће бити заштићени ни младенци који желе да се венчају под шатором, у свом дворишту!

младенци
Фото: Илустрација

У случају да желите да организујете свадбено весеље после 1. августа, када држава почиње са применом нове одредбе закона о раду (посебног колективног уговора за ангажовање естрадно-уметничких извођача), почећете да водите рачуна о стварима које вас до сада нису претерано занимале, а ни дотицале!

Наиме, према поменутој одредби власник угоститељског објекта дужан је да провери да ли певач и музичари бенда поседују обавезну лиценцу, као и да са сваким од њих понаособ потпише Уговор о пружању услуге из области музичке културе, на основу ког ће уговорене стране прецизирати цену рада, висину доприноса и пореза.

У супротном, газде локала мораће да плате огромне казне, а прети им и затварање кафана, дискотека, ресторана, хотела…

Председник Удружења естрадних уметника и извођача Србије, Андрија Бајић, каже за Телеграф да од ове одлуке неће бити заштићени ни младенци који желе да се венчају под шатором, у свом дворишту.

“ Тада ће се младожења наћи у улози послодавца. Самим тим биће у обавези да прво одабере музику по свом укусу, а затим да провери да ли музичари имају уверење да могу да раде. Та лиценца добија се у неком од двадесетак удружења музичара регистрованих у земљи, који стижу преко две репрезентативне организације – „Удружења музичара џеза, забавне и рок музике“ и „Савеза естрадно-музичких уметника Србије“.

младенци
Фото: Илустрација

Цена лицене износи 2.000 динара, али плаћа се после учлањивања у дружење, где се за чланство на годишњем нивоу плаћа 3.000 динара“, испричао је Бајић.

Како је истакао, младожења са ангажованим музичарима потом треба да састави Уговор о пружању услуге из области музичке културе, уговор који је важећи пред сведоцима и судовима.

“ То је најлегалнија опција. Одреди се цена рада музичара, а минимална висина хонорара по важећем Закону о раду износи 1.200 динара по члану бенда.

То значи да ће младожења морати да уплати укупно 7.500 динара за, на пример, пет чланова бенда на њихове текуће рачуне и тако подмири доприносе и порез“, рекао је он.

Порез на ту суму износи 17 одсто и уплаћује се у Управи прихода.

За оне који не испоштују одредбе, следе казне.

“Младожења у улози послодавца мораће да плати пенале од 10.000 динара у случају да је ангажовао музичара без лиценце, а ако раде без претходног уговора чак од 20.000 до 300.000 динара“, додао је Бајић, док из Пореске управе сазнајемо да газди локала прети и затварање објекта.

Према незваничним сазнањима, контролу и инспекцију поред пореских инспектора, у овом случају могли би да врше инспектори рада, тржишна иснпекција, контрола СОКОЈ-а, па чак и комунална инспекција у случају да је реч о свадби на отвореном небу.

Иначе, инспекције су најприсутније у унутрашњости Србије, због постојања сеоских вашара, великог броја гастрабајтера који организују свадбе под шатрама и познати су по галантности према музичарима.

Телеграф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.