Муслимани у Нишу траже да се њихова молитва ЧУЈЕ ВАН ЏАМИЈЕ као и у Новом Пазару

Исламској заједници у Нишу припада преко 20 хиљада људи муслиманске вероисповести, од пре две године службу у џамији обавља Имам Ирфан Рекај који покушава да оствари право муслимана да се њихова молитва чује напољу.

муслимани у нишу
Имам Ирфан Рекај / Фото: Нишке вести

„Од велике важности за нашу веру је да се молитва чује ван џамије и ја покушавам да се изборим за то за муслимане у Нишу, јер по закону ми на то имамо право. Разговарао сам са представницима градске власти и добио сам одговор да то тренутно није могуће јер сматрају да ће тако нешто изазвати незадовољство код грађана“, рекао је Имам Ирфан Рекај.

Он је додао, да се у свим већим градовима молитва чује напољу и да такав проблем немају у Новом Пазару где је то уобичајно, али да у Нишу, још увек влада страх од тога да ли ће грађани имати осећај толеранције.

„У Новом Пазару Имам може слободно да шета градом у униформи, док ја овде морам да се пресвучем после молитве јер ми се често дешавало да имам проблема на улици. Није било физичких напада али су честа добацивања и провокације“, каже Имам Ирфан Рекај.

муслимани у нишу
Фото: Нишке вести

Највећи проблем је када крене са супругом, која је, како каже, једина жена покривена у Нишу, и децом у шетњу, често се дешава да њој добацују и називају је погрдним именима.

„Моја жена мора да се обуче у црно да би неко помислио да је монахиња, а не муслиманка да не би дошло до провокација и добацивања“, рекао је Ирфан.

Према његовим речима, муслимани нису довољно укључени и друштвени живот Ниша, ретко када добије позив од челних људи у граду који би могли да помогну како би се побољшао живот муслиманског становништва.

муслимани у нишу
Имам Ирфан Ракај у нишкој џамији / Фото: Нишке вести

Ирфан је отац троје деце. Неколико пута, се десило да и деца доживе добацивања и разне коментаре у школи.

„Мој син је скоро имао један инцидент у школи, али ја нисам желео да око тога правим велики проблем. Покушао сам разговором и на миран начин да решим ту ситуацију ,што је надам се уродило плодом“, каже Ирфан.

Испред Нишке џамије стоји обезбеђење 24 часа дневно, Имам Ирфан Рекај, замолио је надлежне да се припадницима полиције који дежурају испред џамије обезбеди нека кућица, простор где могу да се угреју али, како каже, све је остало само на обећањима.

„Ти људи су ту и на киши и на хладоноћи, мислим да је пре свега људски да им се обезбеди неки простор где би могли да бораве и ја сам молио да се то уради али одговор никад нисам добио“, казао је Ирфан.

муслимани у нишу
Нишка џамија / Фото: Милан Новаковић

Он је додао, да је у Ниш дошао да говори о миру, вери и љубави према Богу, а не да провоцира било кога и да се нада да ће моћи да оствари права која би муслиманска заједница по закону требала да има.

Маја Костић, Нишке вести.рс