КОНАЧНО ОТКРИВЕН УЗРОЧНИК АЛЦХАЈМЕРА! Медицина сада може да заустави ову болест?

Неколико лабораторија на различитим странама света, независно једна од друге, корак по корак дошле су до одговора на питање које деценијама мучи лекаре, и милионе људи широм света – шта узрокује Алцхајмерову болест? Чак, изгледа да су открили и како може да се заустави развој, па и умање симптоми ове страшне болести.

узрочник алцхајмера
Фото: Илустрација / Pixabay

Светски медији од јуче ујутро напрасно су почели да предлажу да посетите зубара, или неуролога, уколико вам десни крваре приликом прања зуба. Болести десни, наиме, узроковане бактеријом Porphyromonas gingivalis,, осим што уништавају зубе и орално здравље, изгледа да узрокују и Алцхајмерову болест. Токсини ове бактерије, међутим, могу се блокирати лековима и тако зауставити напредак Алцхајмерове болести, или чак умањити симптоме. Ове године биће започета велика клиничка студија којом се испитује дејство таквог лека, а помиње се и вакцина против Алцхајмера, односно бактерије узрочника.

Уколико клиничка студија да резултат коме се нада научна заједница, ово би се могло сматрати једним од већих открића 21. века, с обзиром на то да, према подацима Светске здравствене организације, на свету живи око 30 милиона људи који пате од Алцхајмерове болести. Сваке две деценије број оболелих се удвостручи и тренутно је деменција (а Алцхајмер је убедљиво највећи узрочник деменције) пети најчешћи узрок смрти. Болест је много чешћа у неразвијеним и средње развијеним земљама, а највећа епидемија у наредним деценијама очекује се у Кини и Индији.

Симптоми се обично јављају постепено као заборавност или губљење краткорочног памћења или појма о протоку времена, од око 60. или 65. године живота, али болест нагло напредује и утиче на говор, самосталност, кретање, фину моторику итд. Дијагностификовани пацијенти обично живе још три до девет година.

Ове године биће започета велика клиничка студија којом се испитује дејство таквог лека, а помиње се и вакцина против Алцхајмера, односно бактерије узрочника.

За узроком Алцхајмерове болести ужурбано се трага деценијама и постојало је мноштво хипетеза, од тога да узрок има везе са генетиком, преко повреда главе до високог притиска. Једна анализа показала је да су од 1998. до 2014. године забележена 123 неуспела покушаја развијања лека за Алцхајмерову болест, а сваки такав покушај лечења узроковао је жустру полемику и велико незадовољство у научној заједници, као и међу финансијерима истраживања.

Нова открића везана за токсине бактерије Porphyromonas gingivalis још су страшнија када знамо да око трећина људи има оболења десни. Да ли ће сви они у старости боловати од Алцхајмерове болести?

Истраживачи објашњавају да је за развој Алцхајмерове болести везана акумулација протеина тау и амилоида у мозгу јер они уништавају неуроне. Та веза се испитује већ дужи низ година, али није била довољно уверљива. Наиме, утврђено је и да је могуће да су они присутни у мозгу али да не изазивају болест и зато је ова претпоставка у много наврата напуштана и преиспитивана.

узрочник алцхајмера
Фото: Илустрација

Наиме, анализа мозгова људи који су живели дуже од 90 година и до краја живота задржали одлично памћење, показала је да чак и њихови мозгови, посматрани под лупом научника, показују све знаке узнапредовале Алцхајмерове болести, пре свега значајну количину амилоида и такозвани плак. Међутим, из неког разлога, болест се није испољила.

Арас Резваниан са Нортвестерн универзитета у Чикагу наводи да су ти људи имали некакав механизам заштите од токсичних протеина и Алцхајмерове болести, док су други тврдили да очигледно тај плак нема везе са алцхајмером. Чак, покушај уклањања плака доводи до још горег стања, отицања мозга…

На свету живи око 30 милиона људи који пате од Алцхајмерове болести. Сваке две деценије број оболелих се удвостручи и тренутно је деменција (а Алцхајмер је убедљиво највећи узрочник деменције) пети најчешћи узрок смрти.

Сада су изгледа коначно открили – амилоиди нису узрок болести, него начин на који се тело бори са бактеријом, али не нужно и симптом болести. Наиме, недавна студија је начела ову тему испитујући везу памћења и присуства бактерије Porphyromonas gingivalis у крви. Испитаници који су имали оралне проблеме и висок татар нису били вешти ни у простој математичкој операцији – одузимању бројева. Што је било више бактерије, то је било и лошије стање мозга.

Веза је затим доказана и тестирањем на мишевима – чим су их истраживачи заразили овом бактеријом, мишеви су почели да стварају протеине у мозгу, а болест је кренула да се развија. Фармацеутска компанија Cortexyme из Сан Франциска, САД, која је водила ово истраживање, дала је затим оболелим мишевима антибиотик који уништава ову бактерију, међутим, његово дејство није било толико ефикасно и бактерија је убрзо постала резистентна.

Зато су развили супстанцу, такозвани инхибитор бактеријске протеазе, која блокира стварање штетних протеина и код већ оболелих мишева инфекција се смањила, као и производња амилоида, а чак су и неки оштећени неурони опстали.

Иако се већ годинама свако мало у медијима појави сензационалистички наслов да ће Алцхајмер ускоро бити излечив, ново истраживање и досадашњи тестови јуче објављени у раду у часопису Science Advances ипак дају далеко више наде. Рад су потписали не само фармацеути из поменуте калифорнијске компаније, него и истраживачи са укупно 13 угледних универзитета и медицинских центара који су удружено дошли до истог закључка, сасвим на трагу онога око кога се већ деценијама кружи.

М.Ђ, Наука кроз приче