Ухапшена мајка шесторо деце јер их није вакцинисала (ВИДЕО)

Јелена Милетић из Лознице, мајка шесторо деце, ухапшена је данас јер није платила казну која јој је одређена пошто је одбила да вакцинише своју децу, што прописује закон.

противници вакцина

Ухапшена Јелена Милетић је супруга члана Председништва покрета Двери из Лознице, а о њеном хапшењу јавност је обавестио лидер те организације Бошко Обрадовић посредством Твитер налога.

Милетић је ухапшена јер није поштовала закон, који налаже обавезну вакцинацију и кажњавање родитеља који поступају другачије, односно не вакцинишу своју децу.

Лидер Двери је објавио снимке овог догађаја и написао да „Двери нису против вакцинације“, али да „она не може бити наметнута силом, а да не знамо исправност нових вакцина“.

„Посебно нико не може због тога бити кажњаван. Ако више не ради Торлак и немамо домаће вакцине – како да верујемо систему после лажног свињског грипа?“, запитао је Обрадовић.

Њему су многи одговорили на твит, навођењем зашто је вакцинисање деце добро, пре свега како би биле сузбијане разне епидемије, као и да су све вакцине детаљно испитане пре пуштања у употребу.

Против родитеља који одбијају да вакцинишу децу у Србији, после деловања такозваног „антивакцинашког покрета“ подносе се прекршајне пријаве, али и изричу казне.

Законом о заштити становништва од заразних болести, који је усвојен фебруара 2016. године, предвиђене су казне за родитеље који не вакцинишу своју децу – од 30.000 динара до 150.000 динара.

Према подацима Института за јавно здравље Батут, у највећем паду је вакцинација деце ММР вакцином (против малих богиња, рубеола и заушки).

Априла прошле године, Инспекција Министарства здравља је објавила да је поднела 1.256 захтева за покретање прекршајних поступака против родитеља који одбијају да дају деци ММР вакцину.

Мондо / Хронограф