„Стафорд из Панчева није крив што је убио жену, жртва га је испровоцирала“: Стручњак објаснио стравичну ситуацију која је запрепастила Србију

0

Несрећни случај поделио је Србију – једни мисле да је стафорд превише опасна животиња да би је неко уопште држао као љубимца, други да је жена крива и да је провоцирала пса… а опет, један живот је трагично угашен, а за живот друге жене се боре лекари.

стафорд
Фото: Илустрација

Вест да је пас расе стафорд јутрос око осам сати напао две жене у Панчеву, од чега је једну убио на месту, а друга је у болници у тешком стању, запрепастила је Србију.

Мајка власника пса (66) подлегла је повредама, а друга жена је завршила у болници. Како су овакви напади постали учесталији, па су тешке телесне повреде и смрти исходи све чешћи, поставља се питање правилне дресуре „опасних“ и борбених паса и одговорности њихових власника.

Велики број коментара појавио се на ову тему, а многе брине чињеница – како је могуће да пас крене на „особу из породице“?

Пас је био испровоциран

стафорд
Пас је, сматра стручњак, био испровоциран / Фото: Илустрација

Дејан Милетић, шаптач псима, на то питање одговара да је то, нажалост, врло просто.

– Прво пас треба да има поштовања и поверење у вас, а то мора да се заради. Друга ствар је та да ако нисте добри према вашем псу, па га малтретирате или га злостављате на други начин, у једном тренутку он може да крене и на вас.

Пас никада не би напао из чиста мира, а посебно не човека, јер то није у његовој природи. Сваки напад на људе је увек креиран од људи, јер они не знају како да се понашају, па направе неку грешку. Или нападају и муче пса, па он више не зна како да се одбрани.

Овај пас је сигурно на неки начин био испровоциран, било да је у питању територија или храна. Он је сигурно пре тога давао знаке упозорења и да га оставе на миру. Ако човек настави, пас више нема избора осим да се одбрани на тај начин – рекао је он.

Често можемо да чујемо како људи кажу да ако пса чувате и пазите од малена, ако бринете о њему, да вас он неће напасти. Наш саговорник истиче да је тако у 99 одсто случајева, па да чак и ако бијете пса, он вас неће напасти.

стафорд
Власник крволочног стафорда плаче испред куће, после трагедије / Фото: Панчево РТВ Printscreen

Међутим, додаје, да увек постоји тај један одсто када ће пас напасти да би се одбранио. Наравно могуће је и да пас има неки психолошки поремећај, па и ту онда постоји могућност да се нешто деси.

На питање да ли постоји могућност, да добром псу нешто може да „кврцне у глави“, па да онда он тако насилно одреагује, Дејан истиче да таква могућност не постоји.

– Ово се није десило одједном. Пас је вероватно и од раније показивао неке знаке. Он је вероватно понекад и режао, вукао поводац, али то вероватно није радио без разлога. Увек постоји и могућност да је тај пас био злостављан и малтретиран.

Јако је битно зарадити поверење и поштовања пса, јер ако га неко сам храни и шета, онда га пас никада неће напасти. Често се дешава да и када власници злостављају псе, да он неће да их уједе јер их види као власника – истиче он.

Вероватно га жртва није волела

С обзиром да је жена која је данас настрадала у Панчеву, била мајка власника пса, Дејан истиче да пас онда није морао да има поштовање према њој.

– Зависи и како се она понашала према псу, можда га није волела. Можда се она понашала према њему на прави начин, али је он њу видео као следбеницу у чопору, па ју је напао.

стафорд
У Панчеву се данас догодила велика трагедија / Фото: Панчево РТВ Printscreen

Он је сигурно не би напао из чиста мира. Стафорди су веома јаки пси, они имају угриз од једне тоне. Он сигурно није хтео да убије ту жену, него је хтео да је „коригује“. Пси нису убице, они би само убили животињу да је поједу – каже саговорник за Телеграф.

Људи се увек нађу у дилеми како поступити када их пас нападне, а Дејан истиче да у том случају увек битна енергија.

– Увек је битна енергија, јер ако је човек љут или нервозан, онда зрачи негативном енергијом. То је веома лоше, јер пас не жели да му приђе неко са негативном енергијом. Увек човек треба да гледа да буде смирен, ако хоће да приђе псу.

Ако пас крене на вас, увек треба узети било који предмет при руци мајицу, јакну, кишобран или било шта, па да то ставимо испред себе да блокирамо пса. Треба да му докажемо да му нећемо ништа, да обележимо своју позицију, а пси то поштују – истиче он.

Сама раса одређује вештине пса

Често се поставља и питање за кога су овакви пси, попут стафорда. Дејан додаје да нам сама раса паса говори какву вештину тај пас има.

– Битно је да власници бирају пса по нивоу енергије, а ту власници многе греше. Ако ја имам средњу енергију, онда и треба да бирам таквог пса.

Ако бирам пса који има високу енергију, онда је он природно вођа. Дешава се да људи не могу да савладају тог пса, јер је он природно вођа, а онда тражи јачу енергију.

Власници бирају пса по изгледу, па онда узму стафорда који је вођа чопора, али га не васпитавају од самог почетка, нити му поставе границе. Када пас одрасте, онда се власници сете да му поставе ограничења али је већ касно.

стафорд
Кућа у којој се несрећа догодила / Фото: Владимир Живојиновић, РАС Србија

Ту су и родитељи неодговорни, јер купују детету од 16. година стафорда, а не пошаљу га на едукацију, да научи како да води тог пса. Пас онда порасте, па то дете не уме да се понаша према њему – каже наш саговорник.

У више прилика смо имали могућност да видимо да се пас попут стафорда везује за „јаке и опасне мушкарце“, међутим, Дејан то објашњава на два начина.

– Људи сматрају да је стафорд статусни симбол, а има и оних који преко пса нађу компензацију за себе, јер им то даје снагу или моћ – истиче он.

О. Ј, Телеграф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.