Косјерић: Лета више немамо, зиме трају дуже од шест месеци ЉУДИ ПРЕКОМЕРНО УМИРУ

Општина Косјерић је најсевернија општина у Златиборсом округу. Има око 12 хиљада становника. Упркос томе што је у овој општини смештено неколико значајних предузећа као што су: цементара „Титан“, металска индустрија „Елкок“, као и хемијска и текстилна индустрија, највише становника живи од пољопривреде, воћарства и сеоског туризма.

косјерић
Зелена патрола у Косјерићу / Фото: Зелена патрола

Велики проблем грађанима праве идустријски погони који загађују ваздух у Косјерићу због чега ова општина спада у најзагађеније општине у Републици Србији.

Велики проблеми су почели оног тренутка када је цементари „Титан“ дозвољено да користи као гориво: угаљ, мазут и петрол кокс. И ту није крај… Цементара је тражила дозволу да као енергент користи комунални отпад. Грађани су се тада организовали и основали удружење Еколошки покрет Косјерића. Активисти овог удружења су с грађанима у кратком времену сакупили 5000 потписа против спаљивања комуналног отпада у цементари, затим су организовали протест, трибине и јавне расправе о штетности спаљивања комуналног отпада у цементарама.

Из цементаре истичу да је овај поступак у функцији збрињавања комуналног отпада.

косјерић
Марија Благојевић, Еколошки покрет Косјерића / Фото: Зелена патрола

Марија Благојевић, из Еколошког покрета Косјерић каже: – У том процесу се од једног отпада добија други отпад који је вишеструко опаснији од комуналног отпада. То је процес у коме се не може спречити пролазак, кроз филтере, у ваздух тешких метала, као што је на пример жива. Превише је еколошких проблема за овако малу и лепу планинску средину. Резултати мерења кажу да смо ми прекомерно загађена средина велики број дана у години. Надамо се да ћемо добити информације и која се загађења налазе у тим честицама прашине. Ми и даље не знамо које све тешке метале и опасна хемијска једињења оне садрже.

– Нико у граду није задовољан квалитетом ваздуха. Ми немамо ништа против цементаре ми само желимо да спречимо да се комунални отпад спаљује у цементари. За потребе цементаре „Титан“ увозио би се комунални отпад из других земаља. Цементара није спалионица и нема потребну опрему да би се спаљивање вршило безопасно – каже Данијела Димитријевић, становница Косјерића.

Жарко Ђокић, председник општине Косјерић каже: – Грађани се жале на квалитет ваздуха и сматрају да је цементара „Титан“ највећи загађивач. Постоје и остали загађивачи предузећа која се баве металском, хемијском и текстилном производњом. Ми још нисмо утврдили ко је највећи загађивач али тежимо томе. Фабрика цемента „Титан“ нема дозволу за спаљивање комуналног отпада и надамо се да у блиској будућности и неће добити дозволу.

– Фабрике цемента се углавном граде на великој удаљености од градова а ова наша је на мање од један километар од центра Косјерића. Овде је стицајем околности на једном месту био лапорац, глина и кречњак који су основне сировине за производњу цемента. У свим цементарама се свесно отвара помоћни димњак који неконтролисано испушта у ваздух све. Зашто? Па да не би дошло дпо пуцања трећег или четвртог прстена јер електрофилтер има своје могућности – истиче Бранислав Тулимировић, бивши радник цементаре „Титан“.

косјерић
Индустријски убица: Цементара Титан / Фото: Зелена патрола

– У Косјерићу су климатске промене страховите велике. Тамо где се налази фабрика мења се конфигурација земљишта. Ми више лета немамо зиме трају више од шест месеци. Имамо да нас десет дана огреје сунце и то је све! Много се умире у Косјерићу. Некад за дан умре и осам људи, па свештеници не могу да обаве све обреде – прича Радиша Миловић, пензионер из Косјерића.

косјерић
Радиша Миловић, пензионер из Косјерића: Ми лета више немамо / Фото: Зелена патрола

– Предложена је била измена и допуна Закона о промету комуналног отпада да се дозволи увоз комуналног отпада за спаљивање цемента. Онда можете да замислите колика би се количина светског комуналног отпада сручила у србију. Тај предлог је за сада повучен из скупштинске процедуре. Са појавом новог енергента (комуналног отпада) долазе и нова загађења као што су диоксини и фурани, најотровње материје које је човек успео да створи. Једном унета количина не може да се избаци из организма.Онда они преузимају одређене регулаторне функције у организму што има за последицу појаву следећих обољења: генетски поремећаји , стерилност, карцином, дијабетес. – Илија Вукадиновић, педијатар.

На питање Зелене патроле: Како сарађујете с Министарством заштите животне средине одговорио је Душко Ђурић, новинар Златиборског 106 радија – Ми смо с Министарством и Агенцијом СЕПА у свакодневном контакту. На трибину, коју смо организовали поводом проблема загађења ваздуха, они су дошли с причом да је загађење последица ложења сирових букових дрва у индивидуалним ложиштима а отишли с признањем да се ради о индустријском загађењу.

косјерић
Душко Ђурић Златиборски 106 радио – Косјерић има проблем с индустријским загађењем / Фото: Зелена патрола

Становници Косјерића, који живе од пољопривреде и туризма страхују да би коришћење комуналног отпада као енергента у цементари „Титан“ угрозило њихов опстанак.

Марија Луковић Средић, из Сеоског туризма „Гостољубље“ наглашава: – Не би угрозило само наш град, угрозило би Пожегу и све куда иде тај водоток и ружа ветрова. Ништа не би било добро. Косјерић је једна од најзначајнијих општина у Србији која се бави сеоским туризмом. Сви страхујемо на сам помен додатног загађења.

Томислав Павловић, предузетник из Косјерића каже: – Ја радим за једну велику фирму за откуп воћа и поврћа. То је једна веома јака фирма у Европи и они су нам већ сада дали одређене показатеље на које ће тестирати све производе које ја узимам од мојих коопрераната. Они ће узорковати и сваког момента ће бити у ситуацији да било коју врсту производа врате уколико се установи присуство забрањених супстанци или нечега што је забрањено у ЕУ Ово је огроман проблем!

Недавно је општина Косјерић добила еколошког инспектора, али грађани не очекују да ће то допринети решавању проблема.

Зелена патрола / Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.